Рецепта за провал – източник – David Gray/Reuters

Лоло Джоунс вече печели бягането на 100 метра, през 2008 г. на Олимпиадата в Пекин. Тя е начело и прескача препятствията с ритмична лекота, докато нещо не се обърква. Отначало то е недоловимо, обхваща я усещането, че препятствията ѝ идват насреща прекалено бързо. Тогава Джоунс си казва: „Внимавай да не допуснеш немарливост в техниката си! Внимавай краката ти да минават чисто!“ С тези мисли тя се престарава, напряга се малко повече от необходимото и удря 9-то от 10 препятствия. Джоунс финишира 7-а, а не 1-ва и рухва в сълзи на пистата.  

Източник: Getty Images

Психологът и писател Даниел Голман разказва тази любопитна история в книгата си „Фокусът“. Когато Джоунс започнала да мисли за подробностите на техниката си, вместо да остави тази работа на двигателните си връзки, отренирали движенията в майсторска степен, тя провокирала тази нелепа грешка.

Голман сподля, че изследванията на мозъка са установили, че щом спортистите започнат да умуват върху техниката си по време на състезание, това е сигурна рецепта за провал. 

Как да НЕ допускате елементарни грешки

Когато най-добрите футболисти прекарват топка между редица сигнали конуси и трябва да забележат с коя страна на стъпалото си насочват топката, те правят повече грешки. Същото става и когато бейзболисти се опитват да проследят дали бухалката им се движи нагоре или надолу при замахване на подадена топка. При спортистите, моторната мозъчна кора действа най-добре, когато бъде оставена намира, защото тези движения са дълбоко запечатани от хилядите часове тренировки.

Когато ние започнем да размишляваме как се справяме, как да направим онова, което правим или още по-зле – какво да НЕ правим, мозъкът прехвърля част от контрола към системите, които знаят как да мислят и да се тревожат, но не и как да изпълнят самото движение. Било то бягане на 100 метра, изпълнение на дузпа, сервис, стрелба от 3-та и т.н. Това е всеобща рецепта за издънка! 

Рик Ейбраман, специалист по върхови постижения, работещ за бейзболния отбор на Минесота Туинс, споделя, че когато треньор гледа записи от играта и се фокусира само върху това какво да НЕ се прави следващия път, това е рецепта за блокаж на играчите. 

Ако ви кажа НЕ мислете за розов слон, какво си помислихте? Опитахте да си представите розов слон, нали? Сега, вярвам по-добре разбирате защо допускате елементарни грешки. Оставете се на двигателните си връзки. Тялото ви знае какво е необходимо да направите, отренирали сте движенията стотици, хиляди пъти.

Две ефективни техники за справяне с блокажа в спорта

От видеото, може да разберете какво представлява блокирането

Теди Ангелова – Спортна психология

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *