Източник: WSJ

Как да се справя с депресията, напълно разбираемо, е въпросът, който най-силно вълнува хората, страдащи от депресивни състояния. Въпросът, който най-често се задава и на който всички искаме конкретен отговор.

Депресията е обявена за истинска болест от Световната здравна организация. Съществуват ралични форми на депресия. Има по-леки форми на депресивни състояния, има и по-тежки, а има и клинична депресия. За съжаление или не, думата “депресия” се използва, от всички нас, за щяло и нещяло. Някой познат не е в настроние днес – налегнала го е депресия, друг се събудил с главата надолу – в депресия е, трети има проблем – и него го е обвзела депресията.

Моят опит с депресията

Запознавала съм се с тази страна на депресията, в която бях напълно неспособна да остана сама, физически сама вкъщи, дори през деня, да не говорим за нощите. В моментите, в които се налагаше да ме оставят сама, само за час, аз изпадах в неконтролируем плач и паник атаки.

Какви съвети за справяне с депресията открих

Преди време попаднах на една дама, която е била в прегръдката на депресията. В едно от видеата си, даваше съвети как хората да се справят с нея. Един от съветите беше да си дадем време само за себе си и да отидем на някое хубаво място в природата, сами, напълно сами. Т.е. само аз и депресираната ми глава с всички натрапчиви мисли и паник атаки.

Пак преди време открих друг човек, който сподели 4-те най-добри метода за справяне с депресията.

  • Метод № 1 – спорт и физическа активност.  
  • Метод № 2 – слънчевата светлина.  
  • Метод № 3 – здравословен сън.
  • Метод № 4 – социалните контакти.

В същото това състояние, в което не можех да седя сама вкъщи, посещавах терапевт. Напълно логично и аз задавах същия въпрос, като всички вас, които минавате по този път: “Как да се справя с депресията?”Отговорът на терапевта ми беше: “С воля. Ти си силна личност, спортист човек, не може така. Трябва да спортуваш, трябва да се движиш, трябва да излизаш с приятели…” И още няколко “трябва”, добавени към рецептата за справяне с депресия.

Полезни ли са ми тези съвети

Тези съвети са чудесни и са абсолютно верни. Единственото ми притеснение обаче е, дали правилно са насочени към хора, страдащи от депресия? Била съм в черната дупка, в тунела без светлина, в лабиринта без изход. И в този ми период да отида някъде сама!? Та, аз не можех да остана сама вкъщи дори за час, камо ли да отида някъде в природата сама… Честно казано бих поставила оцеляването си под съмнение в подобна хипотетична ситуация.

Предполагам, че почти всички хора, които страдат от депресивни състояния и напълно го осъзнават, знаят прекрасно какво ТРЯБВА да правят. Знаят отлично, които са нещата в живота, които подобряват настроението – близки и приятели, спорт и физическа активност, качествения сън, разходките на слънце и сред природата… Проблемът е, че не могат. Просто не могат. Ако по онова време можех да спортувам, можех да се виждам с приятели, можех да покорявам Витоша и т.н., щях да го правя. Нямаше да обикалям най-различни специалисти, да си харча половината заплата за тях и да си пропилявам времето в интернет, четейки как трябва да остана сама, как трябва да спортувам, как трябва да се виждам с приятели, как трябва да се разхождам на слънце и т.н.

Имала съм период, в който спях по 1-2 часа на денонощие, дори мелатонина не ми помагаше да поспя “по-качествено” още някой друг час. Месеци наред съм спала по около 4 часа на денонщие. И не, не защото обикалях дискотеките, а защото не можех. В такъв момент хората, страдащи от депресия се питат: КАК да спя качествено? И определено търсят отговори по-различни от – трябва еди какво си…

На един помага, на друг – може да навреди

Според мен такива генерализирани съвети по толкова деликатна тема, е доста опасно да се дават. Още повече от непрофесионалисти. Да не говорим, че има и много професионалисти, които не дават адекватни съвети. Депресията може да бъде изключително страшно и опасно заболяване. Животът на човек не е шега работа.

Дори и съветите на хора, минали през ада на депресията, е възможно да са опасни. Защото на един може едно нещо да му помогне, а на друг същото това нещо – да му навреди. Когато човек сподели какво на него му е помогнало, е малко по-различно от това да дава генерални съвети на останалите как да се справят с депресията.

Парадоксално на всичко, което току-що написах, ще си позволя да завърша с един съвет, насочен към хората, страдащи от депресивни състояния – потърсете адекватен специалист, който да ви помогне да откриете вашето си нещо за справяне с депресията. Защото на въпроса – Как да се справя с депресията? – лично за мен, най-подходящият отговор би бил – Кой пита?

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *