2-те основни грешки, които ни саботират да постигнем целите си

Знаете ли коя винаги е била най-голямата цел в кариерата на Рафа Надал? Чичо Тони споделя, че това не е било да спечели Ролан Гарос, нито Уимбълдън. Нито пък да завоюва  21 титли от Големия шлем. Племеникът му е израстнал с 3 основни цели:

 • Да удря топката по-силно;
 • Да я пласира в празната част на корта;
 • Да докара противника си до пълно изтощение.
Източник: Getty images

Но най-голямата цел пред испанеца, още от дете, е да стане все по-добър тенисист – да се подобрява постоянно като играч. Чичо Тони обяснява, че спечелването на Уимбълдън е цел, която не зависи изцяло от Рафа. Съществуват външни фактори, които той няма как да контролира.

В тези думи има толкова много мъдрост – на пръв поглед са лесни за разбиране, но трудни за осъзнаване. В тях се крие и основната грешка, която саботира толкова много хора да постигнат целите и мечтите си.

Първата грешка – фокус върху крайния резултат, а не върху процеса

Всичко започва от начина ни на мислене. Ние, хората, имаме склоността да се опитваме да контролираме неща, които не можем и забравяме за тези, които можем. Повечето от нас грешно се фокусираме върху крайния резултат, а не върху процеса.

Патрик Муратоглу казва, че повечето играчи искат да спечелят толкова силно, че фокусът им е върху резултата – победата. Проблемът е, че резултатът не зависи от вас. Победата не е цел. Целта е да се съсредоточите върху това, което искате да постигнете и можете да контролирате.

Атлетите, които си поставят цели, фокусирани върху крайния резултат – да спечелят даден мач/турнир, са обречени на неуспех. Защото победата за тях се превръща на всяка цена, а всички добре знаем, че няма как постоянно да печелим. Фокусът върху резултата не дава конструктивна обратна връзка. Спортистите ориентирани към крайния резлутат, когато загубят – виждат себе си като провал, което влияе върху самочувствието им и често води до “прегаряне” и залез на спортната им кариера. Същото важи с пълна сила и за живота извън спорта.

Затова започнах с историята на Рафа – неговият фокус е бил в това да става по-добър тенисист, а не в това да спечели Уимбълдън. Да стане по-добър – зависи само и единствено от него. И той именно върху това се съсредоточава – да тренира здраво и упорито. Да спечели даден турнир – независи напълно от него, има външни фактори, които той няма как да контролира.

Може само да се поучим от модела на великия испанец и да приложим същото мислене за всяка една сфера от живота ни, за да осъществим целите и мечтите си. Малко по-надолу в статията ще дам конкртни примери с грешно и правилно поставени цели, с които всички ние сме се сблъсквали. Но сега идва ред за втората грешка, която ни саботира.

Втората грешка – дупката, която ни поглъща

„Дупката“, която ни саботира да постигнем целите си

„Дупката“ не пропуска никого. Тя е периодът, през който всички ние преминаваме. Иван Цукев, автор на книгата “4-те ключа за постигане на цели”, споделя, че когато си поставим нова цел, в началото сме супер мотивирани и ентусиазирани, усещаме прилив на енергия и може да правим много повече, отколкото е необходимо.  След което неизмено идва “дупката” – времето, в което не виждаме резултати; мотивацията и ентусиазмът изчезват; енергията се губи, а на нейно място се появяват умората и трудностите. Грешката, която повечето хора правят – е да се откажат от целтите и мечтите си по време на “дупката”.

“Дупката” е дъждът, който знаем, че ще завали рано или късно. Но още по-добре знаем, че след дъжда, ще изгрее слънцето. Просто понякога има по-дъждовни периоди, с по-силни бури. Кога най-много ценим и се радваме на слънцето? След силна буря, точно така! Същото е и с целите и мечтите ни.

Ключът за преминаване на “дупката” е осъзнатост и приемане. Да знаете, че и вие ще попаднете в нея. Ще ви е трудно, ще ви боли, ще се налага да полагате усилия , да действия без да виждате резултати.

Как правилно да поставите целите си

Грешно поставена цел, фокусирана върху крайния резултат: Да отслабнете с 7 кг за 3 месеца.

Правилно поставена цел, фокусирана върху процеса – действието: Да ходите два пъти седмично на фитнес в продължение на 3 месеца.

Желан краен резултат: Да свалите 7 кг за 3 месеца.

Тук искам да ви задам един въпрос – Ако ходите два пъти седмично на фитнес и за 3 месеца свалите 5 кг, а не 7 кг, доволни ли ще сте от себе си?

“Дупката”, в която ще попаднете, поставяйки си подобна цел:

 • Ще имате мускулна треска и ще ви боли тялото.
 • Ще ви се спи, ще сте изморени и ще искате да си останете вкъщи.
 • Ще ви е трудно във фитнеса – ще се потите, ще недоволствате, може и да псувате понякога.
 • Ще изскочи нещо по-приоритетно, за което ще се самоубеждавате, че трябва да направите и т.н.

Ще ви дам още един пример, насочен към професионалното ни развитие.

Грешно поставена цел, фокусирана върху крайния резултат: Да ви повишат в работата и да ви увеличат заплатата с 10% в следващите 6 месеца.

Правилно поставена цел, фокусирана върху процеса – действието: Да се запишете на допълнително обучение по лидерство и мениджмънт, което ще ви помогне да се развивате и да ставате все по-добри в работата си.

Желан краен резултат: Да получите повишение и увеличение на заплатата с 10% в следващите 6 месеца.

Отново ще ви задам подобен въпрос – Ако ходите на допълнително обучение, за да усъвършенствате квалификацията си и не ви повишат на 6-я месец, а това се случи на 9-я – доволни ли ще сте от себе си?

“Дупката”, в която ще попаднете, поставяйки си подобна цел:

 • Ще ви е трудно да разбирате и учите нови неща.
 • Ще си мислите, че курсът не е за вас – или ще се самоубеждавате, че сте прекалено умен за него, или прекалено глупав.
 • Ще искате да “не си губите времето с тези тъпотии”, а да го прекарате по-приятно – на дивана пред телевизора или с близките си хора.
 • Ще ви се спи, ще сте уморени и т.н.
Нашата борба определя успеха ни

Повечето хора са заслепени от крайния резултат – от победата, но не и от битката, от върха, но не и от катеренето. Великият испанец не се е родил, захапал титлата от Ролан Гарос. Препоръчвам да прочетете – Какво не знаете за кариерата на Рафа Надал.

От нас зависи какви цели и мечти ще си поставим, а нашата борба /действие/ определя успеха ни.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *