5 съвета как да подобрите психиката си на корта – Източник: US Open FB

Записвате се на любителски турнир (или на професионален), излизате ентусиазиран за мача си и изненада – ръката ви е стегната, направо гипсирана, сърцето ви ще дезертира от гръдния кош, краката ви са бавни и тежки, ударите слаби и неточни – забиват се в мрежата или летят 2 метра извън очертанията на корта. Чувствате се неуверени, а на моменти дори – имате усещането, че за първи път хващате тенис ракета. Какво се случва?! Това не сте вие!

Позната ли ви е тази история? На мен да – още откакто се занимавах професионално с баскетбол. По-късно, когато започнах да играя на любителски тенис турнири, често я чувах и от дамите, които участваха: “Играя толкова добре на тренировка, но на мач, не мога да покажа на какво съм способна.”. Някои треньори казват, че има играчи за мачове и играчи за тренировка. За мое щастие аз винаги съм била от тези, които предпочитат мачовете. Обичам голямата сцена – напрежението, битката, адреналинът, който ме завладява. Познавам страшно добри играчи, които на тренировка са просто невероятни, но дойде ли мач – стават неузнаваеми.

Психиката се тренира така, както се тренира и физиката ни. Серина Уилямс казва: “Тенисът е 70% психика и 30% физика.” Вижте 5 съвета как да подобрите психиката си на корта.

Съвет №1 – поставяйте се под напрежение по време на тренировка

Източник: Getty images

Този съвет идва директно от Серина Уилямс. В онлайн тенис обучениято ѝ, което си взех преди време, тя споделя, че е много важно по време на тренировки да се поставяте под натиск. Например – започвайте своите сервис геймове при резултат 0:30 или директно от 40:40. Колкото по-често отигравате напрегнати ситуации, толкова по-добре ще започнете да се справяте със стреса и напрежението. Опитайте се да отделяте време всяка тренировка за игрови сет, тайбрек или поне няколко точки.

Съвет №2 – бъдете позитивни в мислите си, дори реакциите ви да са негативни   

Монологът в главата ви или историите, които си разказвате сами на себе си, имат ключова роля за успеха ви. Ако сбъркате лесна топка, забиете я в мрежата и започнете да си говорите колко сте зле, как ще се провалите в следващия удар, как нямате никакъв шанс да вземете сета/мача и т.н., уверявам ви, че вероятността да постигнете нещо позитивно на корта граничи с нула. Но дори и да се ядосате, да хвърлите ракетата или да попсувате цветущо, ако монологът в главата ви е позитивен – “Ще взема следващата точка. Сега ще направя уинър. Аз мога!”, тогава шансовете ви за успех се увеличават многократно.

Историите, които разказваме на себе си за себе си, имат много по-мощно влияние, отколкото предполагаме. Споделям ви една любима моя сентенция: Ако си мислите, че не може да направите нещо, повтаряйте си, че можете. Повтаряте ли си го, ще го повярвате. А повярвате ли го – ще го направите!

Съвет №3 – предизвикайте се извън корта, излезте от комфортната си зона

Теди Ангелова – полет с парапланер

Направете нещо, от което се страхувате, но винаги сте искали – изнесете публична реч, вземете си студен душ, скочете с бънджи. Аз например миналата година, за рождения ми ден, си подарих полет с парапланер.

Анна Грозданова, инструктор по метода на Вим Хоф – Ледения човек, казва: По време на мачове напрежението е изключително голямо и когато ние се научим как да контролираме стреса, взимайки си студен душ, това ни подготвя да се справим в много по-тежки ситуаци. Практикуването на ледена вана, или на каквото и да е друго предизвикателство, ни помага да развиваме умствена нагласа на победители – че може да се справим с всичко и че ние конторлираме съдбата си.

Съвет №4 – поемайте си дълбоко дъх в напрегнати моменти

Когато сме под напрежение дишаме учестено и плитко. А плиткото и учестено дишане увеличават стреса и намаляват капацитета ни на енергия. Новак Джокович е отличен пример за това – предполагам всички сте виждали как между разиграванията и най-вече преди да изпълни супер важен сервис – той си поема дълбоко дъх. Едно време треньорите ни учеха преди да изпълним наказателен удар (в баскетбола), да си дадем няколко секунди, да вдишаме и издишаме бавно, и тогава да стреляме. Затова, когато сте напрегнати, независимо дали на корта или извън него, опитайте се да направите няколко дълбоки вдишвания и издишвания.


Съсвет №5 – забавлявайте се – фокусирайте се върху играта, а не върху резултата

Източник: Instagram grigordimitrov

Играете тенис, защото го харесвате, нали така? Тогава просто се забавлявайте на корта – без значение дали е на тренировка или на мач. Фокусирайте се върху играта, а не върху крайния резултат. Проблемът на повечето играчи по време на мач е, че забравят да се насладят на играта, вглабени в победата. По този начин сами се саботират. Не мислете за изхода от мача, нито за противника си от другата страна на мрежата. Фокусирайте се върху нещата, които можете и обичате да правите.

Великите тенисисти казват, че повечето мачовете се печелят в съблекалнята. Правилната умствена нагласа е в основата на всичко. Добрата новина е, че тя се тренира.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *