Източник: Pinterest

Уязвимост – дефиниция

Ако потърсите думата „уязвимост“ в българския тълковен речник, ще видите, че в определението ѝ, присъства думата „слаб“. Слабост ли е наистина уязвимостта?

Брене Браун е американски учен, изследовател и писател. Години наред тя провежда проучвания и изследва онези човешки емоции, за които обикновено избягваме да говорим – като срам, страх, гняв, уязвимост. Последната я изпитваме в моменти на несигурност, риск и емоционално оголване.

За Брене няма съмнение, че уязвимостта е ДНК-то на всички емоции. Това, което значи да си Човек! Да отидеш и да дадеш всичко от себе си, когато не можеш да контролираш изхода. Да излезеш на арената и да се бориш неустрашимо, с лице покрито с прах, пот и кръв. Без уязвимост, няма смелост. А когато си уязвим, ще бъдеш и наранен.

Замислете се само, че всички велики спортисти, са показали уязвимост. Минали са през болезнени загуби, контузии, провали. Светът е станал свидетел на паденията им, на болката им, на сълзите им.

Източник: Tim Ireland/Associated Press

Бягството от уязвимостта е бягство от себе си – д-р Габор Мате

Д-р Габор Мате споделя, че дори коравите ни качества: устойчивост, увереност, решителност и смелост, ако са автентични, а не поза, са предшествани от мекота и нежност. В книгата си: „Митът за нормалното“ пише:

Освен, че възпрепятства съзряването, изключването на уязвимите чувства подсилва и чувството на празнота. То увеличава скуката, нарушава истинската интимност, потиска любопитството и ученето, подхранва стремежа за отклоняване на вниманието от настоящето, тласка към свръхстимулация, безмилостен фонов шум, опасни социални ситуации и поведенчески модели, глад за потребление и опити за бягство чрез наркотици и други вещества.

Преди години, когато бях в баскетболния си апогей, се ужасявах да покажа уязвимост, както на игрището, така и извън него. Мислех, че това ще ме направи лесна мишена и че хората ще се възползват от мен. Смятах го за изключителна проява на слабост. А, аз си бях изградила солидна репутация на силна и уверена личност. Последствията от това ми поведение не закъсняха – отключих паник атаки. Благодарение на трудностите, с които животът ме срещна, днес съществува книгата ми: „Стоп паник атаки“, която за моя радост оказва подкрепа на толкова много хора. Костваше ми много, докато разбера, че уязвимостта не е слабост, тя е най-голямата ми мярка за смелост.

Няма ли уязвимост, няма и развитие

Ако не сте готови да покажете уязвимост; ако не сте готови да излезете на арената; ако не сте готови да понесете ударите, да паднете, да ви боли, да ви критикуват, то няма и да бъдете готови за спортните и житейски върхове. Ако не сте готови напълно да се оголите, значи, че не сте готови и за любовта и онова чувство на пълнота. Без значение дали става въпрос за оголване и отдаденост към човек, спорт или каквото и да било в живота.

Колкото повече избягвате уязвимостта – евентуални загуби, провали, разочарования, болка, толкова повече победите, любовта и онова върховно чувство, че сте успяли, ще ви избягват. Защото няма ли уязвимост, няма и развитие.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *