Как да изберете подходящ треньор за детето си

Независимо дали сте родител, който търси някаква спортна активност за детето си след училище или имате невероятно талантливо дете, което може да е следващият Григор Димитров или Ивет Лалова, и в двата слуачая – ви е необходим треньор.

Решили сте на кой спорт да го запишете, но се притеснявате какъв човек да изберете за треньор. Напълно разбирам притесненията ви, защото треньорите могат да окажат силно влияние върху децата. Затова вие, като родител, е необходимо да положите нужните усилия, за да се уверите, че детото ви е в добри ръце. Споделям ви 4 съвета, които да ви помогнат при избора на треньор.

1. Каква е философията на треньора към победата

Започвам с най-важният съвет – разберете какво е отношението на треньора към победата. Ако той се стреми към нея на всяка цена, включително пренебрегва физическото и психическо здраве на децата, то това е най-яркият червен флаг за вас. Проучвания доказват, че причина № 1 децата да се отказват от спорта, е свръхамбицията за победа на треньорите им (понякога – и на родителите).

Как да разпознаете свръхамбицията в треньора

Ще ви дам личен пример от моята спортна кариера. Бях доста талантлива и неизменна част от отбора си. Случвало се е треньор да ме насърчава да играя контузена, като е полагал усилия, за да съм на игрището. Под усилия, разбирайте от разговори с мен и родителите ми за това колко е важно състезанието и как месеци наред сме тренирали за него, до лекари, болкоуспокояващи, мазила, превръзки за мача и т.н. Това поведение, насочено към дете, лично според мен, е чиста доза манипулация – вменяване на чувство за вина и отговорност, които то изобщо не трябва да носи. Едно е да се подтиква дете да играе с болки, съвсем друго – пълнолетни професионални спортисти да играят с травми. Те са способни сами да анализират ситуацията – важността на състезанието, и да преценят дали, и до каква степен, могат да рискуват здравето си.

Друг пример, който сигнализира за свръхамбиция в треньора. Наскоро моя позната, която е записала сина си на футбол, ми сподели, че в школата са разделили децата на два отбора – отбор А и отбор Б. В отбор А са взели по-талантливите деца. Малчуганите са на около 7-8-годишна възраст. Синът ѝ попднал в отбор А. Но там изискванията и очакванията към децата били доста високи. Защото приоритет за треньорът са победите. Атмосферата не била особено позитивна, а децата не изглеждало да се забавляват. Чувствали се под напрежение и натисък постоянно да побеждават.

Синът на моята позната не се чувствал добре в този отбор, а родителите му не харесвали атмосферата в тима.  Затова го върнали в отбор Б, където той и останалите децата истински се забавляват. Където отношението на треньора към победата – не е на всяка цена.

2. Може ли да оприличите треньора като модел за подражание за вашето дете

С други думи – бихте ли искали детето ви да прилича на треньора си? Да се учи от него и да му подражава? Децата копират както от вас, родителите, така и от останалите хора, с които прекарват повече време. Мой приятел казва: Не ме слушай какво ти казвам, гледай ме какво правя. Е, тази максима важи с пълна сила за децата. Те не чуват, те копират поведение. Най-добрият начин да научим децата на нещо, е чрез личен пример. Ако искате детето ви да приема повече зеленчуци, но вие не ядете и му повтаряте всеки ден как трябва да яде зеленчуци, то няма да го направи. Но ако вие започнете да приемате зеленчуци, съвсем скоро то само ще прояви желание да опита, без да се налага да му го казвате. Истинска история на мои познати.

3. Не оценявайте треньора по това кои деца/отбори е тренирал, а по това как тренира всяко дете

Много родители предполагат, че след като треньорът е тренирал известни деца и професионални спортисти, то той е подходящ и за тяхното дете. Това невинаги е точно така. Силно желателно е отношението на треньора да е еднакво към всички деца, а не избирателно. Също така не всяко дете има нужда от скъпоплатен и висококвалифициран специалист. Най-важното за него е да се чувства сигурно и защитено по време на тренировки. Вие, като родители, е ключово да прецените къде точно се намира детето ви и да предприемете бавно и постепенно развитие за него.

4. Каква е мотивацията на този човек да бъде треньор на деца  

Не на последно място по важност, е да разберете защо този човек е станал треньор на деца и каква е мотивицията му да го прави. Дали наистина е отдаден на спорта и децата, дали го прави заради слава/пари, дали чрез треньорска дейност запълва свои нереализирани мечти и т.н. Наблюдавйки една-две тренировки, вие може да добиете представа кои са водещите ценности на треньора.

Ето и за какво да следите: Децата забавляват ли се? Изражението на треньора издава много – усмихва ли се, изпитва ли истинско удоволствие да води тренировката и да общува с децата или го прави някак си на сила? Когато човек е отдаден на каузата си и прави нещата със страст, си личи отдалече. Енергията, която излъчва е по-завладяваща.

Когато видя деца и треньори да се забавляват, лично за мен, това е най-отличителният белег, за подкрепяща среда и позитивна атмосфера. Защото победата не е на всяка цена, тя е следствие от трудолюбие и постоянство. Силно вярвам, че е хубаво да научим децата на малките победи в живота, преди да им покажем как да побеждават на състезания. Разберете как децата да различат успеха от неуспеха в спорта.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *