Блокирането в спорта - техники за справяне
Блокирането в спорта – Източник: Theguardian, photograph: Alamy

За Симона това е първи международен финал. Най-важният и престижен турнир в живота ѝ до този момент.  Тя е многократен държавен шампион по тенис. През настоящия сезон има едва 3 загуби, а последния месец спечели нови 2 титли. Играе уверено, със самочувствие и неприлична лекота. Смятана от всички специалисти за безспорен фаворит във финала. Когато моментът на истината настъпва, Симона не е на себе си. Сърцето ѝ ще дезертира от гръдния кош, краката ѝ необичайно тежки, движенията забавени. Ударите неточни. Допуска твърде много елементарни грешки, които и начинаещ любител не би направил. Губи финала катастрофално.

Позната ли ви е тази история? Случавало ли ви се и на вас?

Какво представлява блокирането в спорта?

Блокирането идва от английската дума “choking”, което буквално означава – задушаване, задавяне. Психологът Сиан Бейлок дефинира блокирането като слабо представяне, което възниква в отговор на усещания стрес от дадена ситуация. Източникът на стрес е чувството на човек за важността от въпросното представяне. Или по-конкретно – важността да постигне определен резултат.

От тази дефиниция, съвсем спокойно може да заключим, че блокирането (гипсирането) е ироничен автосаботаж.  Желанието ни да постигнем дадена цел и да се представим по възможно най-добрия начин, създава в нас чувство на напрежение. Този стрес влошава представянето ни и гарантира, че целта ни няма да бъде постигната.  

Блокирането се появява в ситуации, в които има конкуренция, съревнование или залогът е прекалено висок. То е явление, което далеч не се случва само в спорта. Споменете си как мозъкът ви изключва и главата ви се “опразва” по време на важен изпит. Защо? Защото залогът е прекалено голям и вие сами започвате да се саботирате. Ейбрахам Маслоу определя блокирането като страх от успеха. В спортен контекст тази дефиниция е изстрел в десетката.

Техника 1 за справяне с блокирането

Когато спортистите усещат напрежение и стрес, те насочват вниманието си към вътрешни процеси като движението на тялото и тревожните мисли. Това подкопава доброто им представяне по различни начини. Доказано е, че атлетите се представят по-ефективно, когато вниманието им е съсредоточено върху външни фактори, а не върху тялото им.

Едно проучване проведено в университета на Невада с група басектболисти, показва, че играчите вкарват повече кошове, когато са инструктирани да се фокусират върху задната част на таблото, а не върху движението на китката си.

Техники за справяне с блокирането

Като човек, който професиноално се е занимавал дълги години с баскетбол, голяма част от треньорите ми, в напрегнати моменти, са ме съветвали да се концентрирам върху движението на китката си. С днешните си знанията, категорично мога да потвърдя, че това е напълно грешен съвет, който поставя играча под още по-голям стрес. Нека ви обясня защо.

Ходенето е автоматичен процес, който всички ние извършваме ежедневно, без да мислим как да поставим единия си крак пред другия. Представете си сега ситуация, в която вървите по много тесен дървен мост, без прегради, а под вас има 100 метрова пропаст. Ако ви кажат: “Прави малки крачки, мисли за всяка една стъпка”, ще усетите как напрежението се покачва във вас и как започвате да се съмнявате в способността си да вървите в права линия. Несъзнателно ще насочите мислите си към краката и почти сигурно ще блокирате, ще замръзнете на едно място. Но ако се фокусирате върху дървото от другата страна на моста, ще ви бъде много по-лесно да преминете.

Същото е при баскетболистите. Тренирала съм стотици, хиляди наказателни удари. На сън да ме бутне човек, ще изпълня движението по учебник.

Теди Ангелова

Но когато съм в препълнена зала, публиката крещи, остават секунди до края на мача и от мен зависи дали отборът ми ще победи или не, тогава най-лошият съвет, който мога да получа е да се концентрирам върху движението на китката си. Защото точно както на моста, и аз започвам да се съмнявам в способността си да изпълня удара и да вкарам кош. Дори и без да получавам съвети, ситуацията сама по себи си е достатъчно стресова и залогът е прекалено голям. Най-доброто решение в случая е фокус върху външен фактор.

Друго проучване проведено в Германия, установява, че при равномерно темпо бегачите консумират по-малко енергия, когато НЕ мислят за движенията на тялото си или дишането си, а се съсредоточат върху външната среда.

Техника 2 за справяне с блокирането

Немалко спортисти са фокусирани или направо са обсебени от крайния резултат. Забравят да се наслаждават на процеса или изобщо не са подготвени за битката, за трудностите, за болката.

Не познавам човек, който не иска да е успешен. Всеки спортист копнее за победи, за големи състезания, за медали, за титли. Но ако не може да се наслаждава на процеса – на ежедневните тренировки, на малките победи, ако не е готов да се бие като гладиатор, да се състезава до предела на силите си, то така жадувания краен резултат ще си остане само мечта.

Сири Линдли (сътезателка по триатлон) преживява съкрушително разочарование, след като не се класира за Олимпийските игри. Решава да смени треньора си. Благодарение на тази промяна, Сири осъзнава, че е била обсебена от Игрите. Започва да променя мирогледа си и да изпитва удовлетворение от процеса – от тренировките и малките победи, които постига над себе си. Представянето ѝ се подобрява с всяко следващо състезание. Няколко години по-късно Сири печели Световния шампионат по триатлон. Тя знае, че по-велик момент не е възможен, нито пък е необходим.

Източник: ALLSPORT

Изглежда парадоксално, но Линдли е трябвало да се откаже от мечтата си за Олимпийски игри и да открие удовлетворение и радост от процеса, за да постигне дълбоката си амбиция за личностно израстване.

Съветът ми към вас

Основното желание на всички спортисти е да се представят по-добре. За това решаващо значение има постигането на максимално добра психологическа форма. Не съществува спортист, пред който да няма трудности. Но именно трудностите и предизвикателствата дават възможност за подобряване както на психическата, така и на физическата форма.

Много хора живеят със заблудата, че щом спечелят, ще бъдат удовлетворени и щастливи. Съветът ми към вас – тренирайте ума си, така както тренирате различните движения в спорта. И най-вече – не забравяйте да се наслаждавате на процеса, на пътя към мечтата и целта ви.

Използвани източници:

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *