Най-важното за паник атаките – Теди Ангелова

Ако живеете в страх, че нещо лошо може да ви се случи…

Ако имате усещането, че ще полудеете и че никой не ви разбира…

Ако изпитвате реални физически симптоми като сърцебиене, задушаване, световъртеж, силно главоболие, изтръпване на крайници…

Разбирам как се чувствате. Искам да ви кажа, че не сте сами. Минах по този път. Обиколих много лекари, преминах през редица изследвания и страшни сценарии, докато осъзная, че това което ми се случваше, бяха паник атаки.

Най-важното, което научих за паник атаките

Тудно ми да опиша усещането да живея в постоянен страх и ужас, че страдам от неизлечимо заболяване, че получавам инфаркт, че се задушавам и ще умра. Отключих хипохондрия. Имаше периоди, в които маниакално инспектирах тялото си – цвета на лицето, очите, кожата, бенки, пъпки, подутини, лимфни възли и т.н. Въображението ни е безгранично и е способно да ни обрисува всичко във възможно най-черните краски.

Затова, категорично мога да кажа, че най-важното за паник атаките, е да се научите да ги разпознавате. Те не могат да ви убият. Научите ли се да ги разпознавате – всичко започва да се променя към по-добро. В момента, в който осъзнаете, че не сте в живозастрашаваща ситуация, светът става различен. На душава ви става по-леко и свободно, оковите падат. Това е и първата стъпка за справянето с паник атаките.

Най-важното за паник атаките

Когато знаете срещу какво сте изправени е много по-лесно да разберете и как да му противодействате. Ще ви припомня една много мъдра мисъл на Йода от Междузвезни войни:

Страхът ви трябва да бъде назован, преди да можете да го прогоните.”

3 техники за справяне с паник атаката

1. Използвайте позитивни фрази  

По време на паник атака използвайте позитивни фрази, вместо негативни. Така ще спрете да се самонавивате колко е зле положението и как ще ви се случи нещо лошо. Опитайте с:

Добре съм, това ще отмине съвсем скоро. И друг път съм се чувствал/а така. Всичко е наред. Мога да се справя с тази ситуация. Напълно здрава съм. Това е измамно усещане. След малко ще отшуми. Добре съм.

Имам една любима мантра, която прочетох преди години. Ако си мислите, че не можете нещо, повтаряйте си, че можете. Повтаряйки си го, ще го повярвате, а повярвате ли го – ще го направите.

 2. Фокусирайте се върху външен обект

Английската дума „choking”, буквално означава „задушаване”. В спортен контекст я използваме в смисъл на „блокиране” или „гипсиране”. Сигурна съм, че сте чували да казват по адрес на някой професионален атлет: „Лапнал е гипса.”, с други думи – блокирал е. Когато спортистите усещат напрежение и стрес, те насочват вниманието си към вътрешни процеси като движението на тялото и тревожните мисли. Това засилва паниката. В някои случаи, по време на важно състезание, атлети изпадат в ступор. Възможно е да се дезориентират, да получат световъртеж, сърцебиене, гадене, изтръпване на крайниците. Доста познати усещания, нали? Обикновено блокирането се появява, когато залогът е прекалено висок. Доказано е, че спортистите се представят много по-ефективно, когато вниманието им е съсредоточено върху външни фактори, а не върху тялото и мислите им.

Когато получавате паническа атака, опитайте да се концентрирате върху външната среда, а не върху вътрешните процеси, които протичат във вас. Ако ви срещне навън, съсредоточете се и пребройте всички червени коли или предмети. Пребройте листата на дърветата, кестените, джанките или прозорците на съседната сграда. Ако сте на закрито място, опитайте се да извадите от числото 100 по 6 единици, докато не стигнете отрицателно число. Например: 100 минус 6 е равно на 94, 94 минус 6 е равно на 88, 88 минус 6 е равно на 82 и т.н. Разбира се, може да се фокусирате и върху нещо друго цвете, пламъка на свещ, книга (да пребройте колко думи има на една страница), да опишете картина. Идеята е да насочите вниманието си към нещо външно, което не е емоционално обвързващо.

3. Фокусирайте се върху приятен спомен или усещане

Техники за справяне с паник атаките

Когато получавате паник атака, опитайте да си представите радостен момент от миналото си. Може да е свързан с конкретно място, човек, преживяване или усещане. Нещо, което провокира във вас спокойствие, наслада, сигурност, блаженство. В психологията това се нарича позитивна котва. Закотвянето е популярен метод за справяне със стреса. Предполагам, че неведнъж ви се е случвало конкретен аромат или песен да ви върне спомен, който да провокира във вас определени емоции, радостни или тъжни. Разбира се, котвата може да бъде и негативна. Нека обаче се фокусираме върху позитивната.

Ако се научите да я използвате, тя може да ви стане верен приятел, който винаги е насреща, за да ви измъкне от неприятни ситуации. Може да си представите дори място от приказка или филм, което не съществува реално, но да превърнете  във ваше най-сигурно обежище. Това може да е зелен хълм, осеян с пъстри цветя, на върха на който се издига вековно дърво. Вие седите под сянката му и се чувствате защитени и спокойни. Всеки път, в който нарисувате тази картина в главата си, ви завладяват омиротворение и усещане за сигурност.

Стоп паник атаки

В книгата си „Стоп паник атаки“ споделям целия си опит и знания за паническото разстройство. Тя ще ви помогне да научите на разбираем език:

  • какво всъщност са паник атаките;
  • защо се появяват в живота ни;
  • какви маски се крият зад тях;
  • какво ги храни и какво ги отблъсква;
  • как действат антидепресантите;
  • как да живеете свободно без паник атаки.

Вие сте много по-силни и смели, отколкото предполагате!

Когато разберете как работят паник атаките, е възможно напълно да се освободите от тях.

Поръчайте книгата от ТУК.

Подобни публикации

2 коментара

  1. Здравейте, Теди! Току що прочетох книгата на един дъх и Ви благодаря! Все едно четях за себе си. От няколко години се боря с паник атаки ( и аз в началото не разбирах, че всъщност това ми се случва). Само, който е минал през това може да разбере как нещо такова може да те кара да се чувстваш и как обсебва живота ти. Благодаря ти за смелостта да разкажеш!

    1. Здравейте, Яна! Благодаря Ви за съобщението и хубавите думи! Много се радвам, че книгата Ви е харесала. Напълно сте права, трудно се разбира от хора, които не са минали по този път. И е хубаво когато знаеш, че не си сам. Силно вярвам, че от по-тежките моменти, човек учи най-ценните уроци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *