5 съвета как да подкрепите детето си след неуспех в спорта

Най-добрите в света не са най-добрите, защото печелят всяка точка. А защото когато губят отново и отново, и отнаво, са се научили как да се справят със загубите. Тези думи са на великия Роджър Федерер.

Не познавам човек, който обича да губи, но неуспехите, под каквато и да е форма, са неизменна част от пътя ни на развитие. Умението ни да се справяме с тях е основополагащо за живота, който ще имаме. Да се научим да се справяме със загубите е труден процес, който изисква време. Процес, в който вие, като родители, имате ключова роля. Споделям ви 5 съвета, с които да подкрепите детето си след неуспех в спорта.

1. Не омаловажавайте емоциите на детето си

Започвам с най-важния съвет – не омаловажавайте емоциите на детето си. В никакъв случай, ако е загубило състезанието не му казвайте: “Това е само един мач”, “Стига плака, това не е краят на света”, “Айде успокой се, другия път ще победиш” и други подобни. С тези фрази, вие казвате на детето си, че това, което чувства не е наред, не е реално. Това е посланието, което му отправяте. По този начин детето ви, с течение на времето, ще започне да крие и потиска емоциите си, дори да ги отрича. А това е предпоставка за отключване на психологически трудности в бъдеще. Напълно естествено е да се чувстваме тъжни понякога, да ни боли, да страдаме, да изпитваме гняв, да сме разочаровани.

Отлично си спомням как преживявах загубите на състезание. Понякога се чувствах съкрушена и плачех много. Изпитвах безсилие, че не мога да върна ситуацията и да отиграя топката по друг начин, за да спечелим. Ако някой от близките ми в тези моменти ми кажеше – “Айде, не плачи повече, ела да се разсееш и позабавляваш”, то това ме караше да се чувствам още по-неприятно и се затварях в себе си. Защото по този начин, те омаловажаваха чувствата и емоциите ми.

Представете си, че работите по много важен проект месеци наред и накрая нещата се провалят, не получавате повишението, губите клиента. Ако в този момент някой дойде и ви каже – Стига се ядосва, ела да пием по нещо, това не е краят на света – как бихте се почувствали?

И децата, и възрастните имаме нужда да изживеем цялата палитра от емоции. Така наречените негативни емоции като страх, гняв, разочарование имат нужда да излязат от нас по същия начин, по който изразяваме позитивните емоции като радост, вдъхновение, вълнение, задоволство, благодарност и т.н. Подкрепяйте детето си да изразява емоциите си и да се чувствам комфортно с тях.

2. Говорете с детето си

Попитай те го как се чувства, какво изпитва, какво не му е харесало по време на играта, какво му е харесало, от какво е недоволно, от какво е доволно и т.н. Това ще му помогне да назове емоциите си и ще го насърчи да е в контакт с тях, което в бъдеще ще му помогне да ги разбира и балансира по-добре. Задавайте му отворени въпроси. Ако му е трудно да назове емоциите си, може да му помогнете като кажете: “Имам усещането, че се чувстваш ядосан, прав/а ли съм? Кое те ядоса по време на състезанието?”

3. Слушайте активно детето си

Всички обичаме да говорим и да даваме съвети, но малко са хората, които умеят да слушат активно. Затова бъдете родителят, който слуша детето си внимателно. Това значително ще ви помогне да го разбирате по-добре и да изградите по-близки отношения. Знам, че понякога е много трудно да задържите импулса си и да не кажете каквото мислите вие за ситуацията, но опитайте се да го изслушате първо. Попитайте го дали иска да чуе вашето мнение или просто има нужда да изговори това, което се е случило. Понякога всички ние, и деца, и възрастни имаме нужда просто да ни изслушат, без да ни дават съвети, без да ни казват какво е трябвало или не трябвало да направим. Повярвайте ми, детето ви знае отлично какво не е направило добре.

4. Уважавайте личното пространство на детето си

Ако детето ви иска и има нужда да остане само в стаята си, за да изживее негативните емоции от загубата на състезание, уважете решението му. Знам, че е болезнено да гледате човека, когото най-много обичате да страда, но детето ви има нужда да мине по собствения си път и само да се справи с болката. Болката и страданието са неизбежна част от живота ни. Няма как да вземете нечии чужди емоции. Когато се опитвате да го направите, вие ограничавате и лишавате човека от собствените му способности и сили. Не подценявайте детето си. Дайте му време да се справи, ако има нужда нека остане само в стаята си. Уважете решението му и го подкрепете. Бъдете му опора, бъдете там за него дори и в мълчанието му.

5. Споделете за позитивите, които сте забелязали

Ако детето ви участва в колективен спорт и по време на мач спре нападението на отбора си, за да подаде ръка на противник, който е на земята, е хубаво да му кажете, че тази постъпка ви е впечатлила. Също така поздравяването на съперника в края на състезание, е жест на уважение и респект, независимо от крайния резултат. Ако въпреки тежката загуба, детето ви е намерило сили да стисне ръката на противника и да го поздрави за победата, не пропускайте да го отбележите като нещо позитивно, което то е направило. По този начин му изпращате важно съобщение за ценностите, които бихте искали да възприеме.

Всички ние, деца и възрастни, имаме нужда от подкрепа в трудни моменти. Имаме нужда от емпатия; от човек, когото да ни изслуша; от рамо, на което да поплачем; от опора дори и в мълчанието си.

За консултация с мен

Наръчник за спортисти – Как да се справите с блокирането преди състезание

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *