Източник: Clive Brunskill/Getty Images/File

Настоящата световната № 1 при жените – Ига Швьонтек, загуби първия си двубой на финалите на WTA миналата година. Полякинята завърши мача със сълзи в очите и напусна корта видимо разтроена. Няколко дни по-късно тя сподели: “Не искам да се оправдавам и да си търся извинения. Знам, че трудно се говори за това в спорта и много рядко някой го прави, но ПМС-ът наистина ми разказа играта онзи ден. Казвам го за всяко младо момиче, което се чуди какво се случва – не се притеснявай, нормално е. Всяка жена го има.”

Какво е ПМС

Предменструалния синдром (ПМС) се отнася до емоционални и физически симптоми, които се появяват около една седмица преди женския цикъл.

Емоционалните симптоми са свързани с промяна в настроението, те могат да бъдат: раздразнителност, изнервеност, тревожност, депресия. По време на ПМС чувствителността се засилва и сетивата се обострят.

Физически симптоми могат да бъдат: болка в гърдите, корема, областта на кръста и гърба, главоболие, замайване и др.

Спектърът от емоционални и физически симптоми е широк и при всяка жена се проявава по различен начин. Имайте предвид, че моделът е напълно възможно да се промени с течение на годините, и най-вече след раждане. Симптомите на ПМС отшумяват с идването на цикъла. Според наблюденията ми, най-взривоопасно е ден-два преди той да дойде.

От личен опит мога да кажа, че ПМС-ът може да бъде изключително неприятен и да окаже съществена роля в поведението на жената. Имала съм моменти, в които животът ми е бил цветя и рози, и изведнъж от нищото се появават черни облаци, които без основателна причина ме потискат. Ставам свръхемоционална и чувствителна, сприхава и раздразнителна. Способна съм да се разплача и от най-малкото – несъгласие на близък по определена тема, загуба на любимия ми отбор, забиване на таблицата ми в Ексел и т.н.

Не всеки път ПМС-ът протича по един и същи начин. Понякога могат да преобладават физическите симптоми, друг път – промените в настроението да са по-осезаеми. Разбира се, най-неприятно е, когато дойдат накуп.

Какво е предменструално дисфорично разстройство?

Най-тежката форма на ПМС се нарича предменструално дисфурично разстройство (ПМДД), което официално е вписано като депресивно разстройство в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства.

Думата „дисфория” е антоним на „еуфория”. ПМДД е разстройство на настроението, характеризиращо се с интензивни емоционални и физически симптоми, които причиняват значителен стрес и оказват дълбоко въздействие върху качеството на живот на жените. Емоционалните симптоми вклюват силно безпокойство, безнадежност, суицидни мисли. Не слуайно тази тежка форма на ПМС е диагностицирана като депресивно разстройство.

Не искам да ви отчайвам в момента, а да ви образовам малко повече по темата, защото според много хора, когато, ние жените, не се чувстваме добре – “просто ни тресат хормоните”. Истината е, че изобщо не е толкова просто. Опитът ми показва, че и доста дами не са запознати с влиянието на менструалния цикъл върху организма. Разговаряла съм с жени, които са били абсолютно убедени, че за тях не съществува такова нещо като ПМС. Интересно е, че разговорът ни ги е провокирал да започнат да се наблюдават по-внимателно. След време са ми споделяли, че наистина в този период от месеца се чувстват по-емоционални и изнервени.

Предменструалното дисфорично разстройство може да бъде диагностицирано от лекар, така че моля ви, не си слагайте сами диагнози. Според експерти, жените, които имат по-труден ПМС, са склонни по-лесно да изпадат в депресивни състояния. Ако мислите, че спадате към тази категория, най-добре си направете консултация със специалист.  

Какво правя аз по време на ПМС

Разбрах, че в тези по-уязвими моменти, е крайно необходимо да следвам собствените си нужди и да си осигуря спокойствие, тишина и уют. Затова избягвам да взимам важни решения, да водя сериозни разговори и да се виждам с хора. Опитвам се да приемам тези дни и да ги оставя да отимнат, без да се съдя и критикувам за това, че не се чувствам в оптимална кондиция.

Когато играех професионално баскетбол, и аз като Ига Швьонтек, съм напускала игрището разплакана. Случвало се е да ме изкарват извън равновесие и на тренировки, и на състезания. С течение на годините започнах да се опознавам по-добре и се стремя да си давам това, от което имам нужда. Опитът е най-добрия учител. Във видеото може да чуете как пропуснах Европейско първенство, подвластна на ПМС-а и на ограниченото мислене на един от треньорите ми:

ПМС в спорта – влияе ли на постиженията?
Какво да правите вие по време на ПМС, ако сте професионални атлети

Говерете с треньора си и му обяснете как се чувствате. Да, знам, че ако треньорът ви е мъж, разговорът няма да е от най-приятните, но е крайно необходимо той да е наясно с тези ви моменти. Ако е наистина добър професионалист, ще прояви емпатия и ще се съобрази с тренировъчната ви програма. Ще бъде по-подкрепящ и мотивиращ. Опитът ми показва, че в тези по-напрегнати и уязвими моменти, имаме нужда именно от подкрепа и разбиране.

Ако имате важно състезание по време на тежък ПМС, съветвам ви да не се обвинявате и да не проклинате късмета си. За да се справите със ситуацията, първата стъпка е да я приемате такава, каквато е. Опитайте се да стойте далече от конфликтни ситуации и напрегнати разговори. Преди самото състезание, следвайте нуждите си. Дайте си време и спокойствие. Осамотете се, слушайте музика, пуснете си любим филм или предаване, разходете се, направете това, което знаете, че ви успокоява.

Излезте на терена и дайте най-доброто, на което сте способни. Направете това, което зависи от вас. И моля ви, не се обвинявайте. Знам, че понякога загубата може да е много болезнена, но не забравяйте, че и това ще мине. Често в пораженията и трудните моменти, учим най-ценните си уроци. Слабият момент днес, може да се превърне във вашата най-голяма сила утре.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *