10 неща в спорта, които са ми слаби срещу 10 неща, които са ми силни – Теди Ангелова

Наскоро направих това упражнение, за което ще ви споделя в следващите редове, и то буквално ме шамароса в лицето. Подейства ми доста отрезвяващо.

Упражнение:

Вземете лист или отворете на компютъра си празна страница и го разделете на две. В лявата половина напишете 10 компонента от спорта, който практикувате, които са ви по-слаби и не ви се получават добре. В дясната половина напишете 10 неща, в които сте силни, уверени и правите много добре.  За да придобиете по-ясна представа, ето мой пример с баскетбола:

10 неща в спорта, които са ми слаби срещу 10 неща, които са ми силни

За да има по-голям ефект, съветвам ви да направите списъка си, преди да продължите да четете. Не се замисляйте много, напишете това, което ви идва първосигнално.

Упражнението в оригинал

Наскоро бях на едно събитие, което се казва “8for8”, организирано от “План да бъда”. Там направихме въпросното упражнение, което за целите на статията, малко трансформирах, насочвайки го към спорта. В оригинал упражнението беше да напиша отлявата половина 10 неща, които не са наред в живота ми, а отдясно – 10 неща, които ме правят щастлива. Спонтанно, без размисли.

Разбира се, започнах с лявата половина. Написах две неща и започнах да мисля. Тогава ни казаха, че може да ги пишем паралелно. Преминах на дясната половина и започнах да пиша, да пиша, нямах спирка. За отрицателно време на листа се появиха повече от 10 неща, които ме правят щастлива. Върнах се на лявата половина, но продължаваше нищо да не ми идва за този списък.

Прозрение

Когато го видях написано пред себе си, черно на бяло, ме шамароса доста силно. Осъзнах, че отделям твърде много време и внимание на двете неща, които не са наред в момента в живота ми, вместо да се радвам на всички онези, които ме правят щастлива, които са в пъти повече от другите.

Дадох си сметка, че същото важи и за спорта. Опитът ми показва, че хората прекалено често се фокусират върху по-слабите си страни, върху нещата, които не им се получават толкова добре. В един момент това може дори да ги обсеби и да започнат да гледат на себе си като на провал. В левия списък може да има само един или два компонента, но ако вниманието на човек през по-голямата част от времето е там, то спортните успехи и удовлетворения за него най-вероятно ще са мираж.

Всичко е във фокуса

Не отделяйте прекалено много време и енергия да мислите за нещата, от които не сте доволни. Фокусрайте се, най-вече по време на тренировки, 80% от времето върху силните си страни. Те са тези, които ви печелят състезанията. Оставате останалите 20% да работите върху нещата, които не ви се получават толкова добре.

Най-великите спортни постижения се случват в съзнанието, а не в тялото. Изградете правилния фокус!

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *