Източник: Pexels

Защо са ни правила

Правилата са съществена част от нашия живот. За съжаление в България сме известни с това, че почти всеки се смята за голям тарикат, който знае как да надиграе (заобиколи) правилата. Общоприетото мото е – щом той не спазва правилата, защо аз да ги спазвам?

Истината е, че правилата са създадени, за да ни пазят. Всички знаем, че когато светофарът светне червено – колите и пешеходците спират, когато светне зелено – е позволено да преминем. Сега си представете какъв хаос би настъпил, ако го нямаше това правило. Колко хора биха пострадали… За огромно съжаление продължава да има много тарикати, които не спазват това правило. Черната статистика говори достатъчно за това…

Друга черна статистика – фаталните инциденти в морето. Червеният флаг означава ЗАБРАНЕНО влизането във водата. Всяко лято с очите си виждам как прекалено много хора НЕ спазват това правило. Спасителите нямат вина за това, че някой е решил да пренебрегне това животоспасяващо правило. Спасителите не са длъжни да влизат в морето при червен флаг. А те го правят, рискувайки своя собствен живот.

Колко пъти сме виждали табели с надпис – „Влизането забранено“, „Къпането забранено“, „Не преминавай“, „Не пипай“? Колко от вас са пренебрегвали тези предупреждения? Те не случайно са там. Там са, за да ни пазят!

Как спортът ни учи да спазваме и уважаваме правилата

Например в баскетбола, ако настъпиш крайната линия, се смята за „аут“ и притежанието на топката отива веднага в другия отбор. Същото е и при редица други спортове. Така ти знаеш, че не трябва да излизаш извън очертанието на игрището. Във футбола, ако си в засада, голът ти ще бъде отменен.

В леката атлетика, плуването, моторните спортове, ако направиш фалстарт, в някои случаи това се наказва с моментална дисквалификация. Фалстарт е ситуация, в която някой от състезателите стартира преди да е даден сигнал за начало на състезанието.

В почти всеки един спорт, ако проявиш неуважение към треньора, съотборниците или противниците си, отново ще бъдеш дисквалифициран. Такива са правилата.

Ако в детските си години знаеш, че не трябва да правиш фалстарт, нито да излизаш извън очертанията на игрището, защото може да загубиш състезанието, то и като възрастен ще знаеш, че не трябва да минаваш на с колата си на червено, нито да влизаш във водата, защото може да загубиш живота си, или да отнемеш чужд.

Спортът е изграден на базата на правила. Затова и спортът е един от най-добрите учители, който е способен по-забавен и пленителен начин да научи децата как да спазват правила. Защото правилата са създадени, за да ни пазят!

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *