TennisFox

TennisFox е програма за деца до 10-годишна възраст с елемент на геймификейшън, създадена от тенис треньора Цветан Цветанов. Той споделя, че използването на игри в уроците и досега остава слабо разбран принцип. Международната тенис федерация (ITF) се опитва да го наложи. Процесът е бавен, тъй като за много треньори и родители подобни тренировки с елементи на игра, изглеждат несериозни. Цветан твърдо вярва в тази методика. Дори смята, че тенис програмите за обучение на деца, е необходимо да се изграждат под формата на цялостни игри.

Аз също вярвам, че децата учат най-добре, докато играят. Както Мартин Петров споделя за заниманията в The Little Gym Sofia – атмосферата е забавна, но целта – сериозна. Именно тази концепция и желанието на Цветан да я развива, ме грабнаха в ТенисФокс.

Как протичат тренировките по системата ТенисФокс

Цецо е треньор на свободна практика. Споделя, че стандартните тренировки – фокус върху техниката, повторения на удари, корекции от треньора и т.н., сериозно намаляват мотивацията на повечето деца децата. Интересът им към тениса е пряко свързан със забавната част в тренировките. Всяко едно упражнение може да бъде превърнато в кооперативна или състезателна игра. Ето една примерна тренировка, която провежда Цветан с децата:

Загрявката почти винаги е тайбрек в малките сервис полета с „тупканка“ или „цепенка“. След това според темата на занятието и броя деца играем „детемелачка“, черна дупка (губещият намалява полето си с 1/4 с всеки загубен гейм), цар на корта, поредица от успешни удари по задание, нормален тенис на половин корт, но се печели точка само ако две поредни разигравания спечелиш. Винаги има минимум две зони за игра и никога няма опашка от чакащи деца. Понякога имаме и мини турнир с двойна елиминация по събиране на 6 топки върху ракетата.

Каква екипировка се използва на тренировките на TennisFox

За Цецо е много важно игрите да развиват фундаментални тактически и технически елементи. Затова по време на тренировките с децата използва най-разнообразни елементи, които развиват тяхната координация, бързина, сила, ловкост, гъвкавост и т.н. Например – цветни щипки за броене, гумено яйце, фрисби, светещи бутони, приспособления за ракетата, за хвата и други.

Видеа от тренировките: https://www.facebook.com/TennisFoxBurgas/videos/

Как се следи напредъка на децата в ТенисФокс

Цветан вярва, че един от най-добрите начини да се следи развитието, е като се прилага отчетност. Затова за треньорите и родителите е създал електронен дневник (уеб профил), където се отбелязват постигнатите цели и напредъка на децата. За малчуганите е направил  книжка с картинки, странички за оцветяване и стикери за лепене, на които те много се радват.

ТенисФокс – книжка за децата и тяхното развитие

Желанието на Цецо е да създаде система за работа с деца. За момента успява да го направи в три клуба край Черноморието ни – Авеню Бургас, Егалите Несебър и Томси Бургас. Търси съмишленици, които да споделят принципите на игровия подход (геймификейшън) и да изгради мрежа от треньори в България. Не се колебайте да се свържете с Цветан, ако сте треньор, който подкрепя метода или сте родител, който иска да запише детето си на тенис.

Научете 9 ползи от тениса, които ще променят живота на вашето дете

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *