The Little Gym

The Little Gym e световна спортно-образователна програма за деца на възраст между 4 месеца и 12 години. Много са факторите, които правят това място магично, но има една по-специална съставка, която ярко го откроява. Тя се нарича – приемане. Вратите на The Little Gym са отворени за абсолютно всички деца. Без значение от раса, етнически и религиозни възгледи, социален статус, възраст и ниво на развитие.

Познато ли ви е чувството на отхвърляне

Вярвам, че и вие познавате чувството на отхвърляне под една или друга форма. Убедена съм, че сте чували за не един или два примера, в които дете е било отхвърлено от детската градина, от частното училище, от баскетболния отбор, от музикалната школа, от детсия лагер, от площадката за игри, от учители и специалисти, защото не покрива определен норматив, който се изисква.

Според д-р Дийн Бърнет (известен невроучен), отхвърлянето е мощен фактор, който предизвиква дълбоко страдание и води до отключване на редица психологични проблеми.

В The Little Gym детето ви няма да бъде отхвърлено, нито подигравано затова, че е с наднормено тегло, или може би е прекалено ниско. Затова, че не е достатъчно талантливо, за да влезе в отбора. Или пък затова, че не умее да прави някои неща, които други деца, на неговата възраст, могат.

The Little Gym приема и уважава всяко дете такова, каквото е

В The Little Gym безрезервно вярват, че всяко човешко същество е специално и уникално и заслужава подкрепа и уважение. Затова подходът към всяко дете е индивидуален, спрямо неговите нужди на развитие и потребности.

Монтесори педагогът Николета Николова споделя: “Когато малкото дете развива индивидуалните си потребности в среда на приемане, то откроява принадлежност към тази малка общност. Спокойствието, че се намира в психологически защитена зона, дава естествено поле на неговия уникален потенциал да се разгърне.” Затова приемането е фундаментално важно в развитието ни. The Little Gym е място, което приветства с добре дошли всички деца.

The Little Gym Sofia

Класовете в “Малкият Джим” са разделени в 3 възрастови групи:

  • от 4 месеца до 3 години
  • от 3 до 6 години
  • от 6 до 12 години

Заниманията са подходящи и за деца с аутизъм

Създателят на The Little Gym Sofia – Мартин Петров, споделя, че ерготерапевти, които работят с деца с аутизъм, препоръчват именно техните занимания. Защото програмата е адаптирана по начин, който е достъпен за нуждата им на развитие в този момент. Даде пример с дете, което не можело да се качва по стълби самостоятелно когато дошло в The Little Gym. Само след няколко месеца в програмата, детето започнало напълно независимо да ги преодолява. Мартин ми сподели, че му е трудно да опише с думи чувствата и емоциите, които изпитал, когато щастливата майка, със сълзи на очите, им благодарила.

Как The Little Gym преобразява две по-мудни 7-годишни деца с наднормено тегло

Мартин ми разказа друга любопитна история за две деца на 7-годишна възраст, които дошли в “Малкият Джим” доста пълнички и без особен ентусиазъм. Техните родители ги записвали на различни спортове, но нищо не грабвало интереса на децата и те се отказвали само след няколко занимания. Но The Little Gym им дал нужната възможност да се преобразят. Децата започнали да се наслаждават на класовете и да ги посещават с желание. Ефектът от това се отразил и физически, като свалили голяма част от излишното си тегло и само за няколко месеца подобрили резултатите си с 100%. Родителите били доволни от положителната промяна в тях, а децата – щастливи.

За Мартин това е най-голямото удовлетворение – доволни родители и щастливи деца, които нямат търпение да се върнат в залата.

Най-добрата мотивация е личният пример

Концепцията на “The Little Gym” омагьосва Мартин, когато по-малката му дъщеря започва да го посещава в Хага, Нидерландия. Той остава силно впечатлен от положителната промяна в момичето си, от индивидуалното и приемащо отношението, от цялата атмосфера и енергия, които царят в цветната зала. Когато разбира, че “Малкият Джим” е франчайз, той вече е убеден, че ще доведе клуба и в София. Мечтата му да изгради нещо смислено в подкрепа на децата, се осъществява през април 2017 г., когато The Little Gym отваря врати в столицата ни.

Когато самата аз посетих залата, напълно разбрах защо Мартин говори с такъв ентусиазъм за това място. Още с влизането се усеща позитивна атмосфера. Всичко е цветно и добре подредено. Децата са усмихнати и видимо се забавляват, докато правят най-различни упражнения. Искрени усмивки има и по лицата на инструкторите. Личи си, че тези хора се наслаждават на това, което правят и изпитват удоволствие да общуват с децата. Нещо, което силно ме впечатли и очарова.

The Little Gym Sofia

Децата учат, докато се забавляват

The Little Gym е специално и толкова обичано място, защото децата учат, докато играят. Атмосферата е забавна, но целта – сериозна. Децата не просто правят гимнастически упражнения. В рамките на едно занимание се стимулира детското развитие в три измерения:

1. Двигателна култура – Развива се сила, гъвкавост, баланс и координация, като се включват различни и забавни за децата физически дейности.

2. Конгнитивно развитие и логическо мислене – Развиват се умения за слушане и концентрация, взимане на решения и други, свързани с пълноценното развитие на децата както в спортната зала, така и извън нея.

3. Социални умения – Развиват се умения за работа в екип, споделяне, сътрудничество и лидерство, на които децата се учат, докато играят и спортуват със своите приятели и връстници. Заниманията започват с отворен кръг, в който децата се представят по забавен начин, като по този начин се учат да преодоляват страха от говоренето пред публика.

Мит – за да има ефект от спорта, трябва да е трудно

The Little Gym Sofia

В България, за съжалание, имаме едно ограничаващо вярване, което се предава от поколения. А именно, че за да има ефект от спорта, то той трябва да е на цената на лишения и страдания. Сигурна съм, че всички сте чували истории на успели спортисти и през какви лишения и трудности са преминали. В The Little Gym разбиват на пух и прах този мит. За постигането на целите на програмата е напълно достатъчно децата да посещават заниманията веднъж седмично. Това е най-оптималният вариант, за да се постигне нужния ефект. А основното правило – малчуганите да се забавляват и играят, докато учат.

Друг мит, в който изненадващо много хора вярват, е, че до 6-годишна възраст децата не трябва да практикуват сериозно никакъв спорт. Специалисти споделят, че именно годините преди навършване на 6-тата са най-критично важните, защото тогава детето изгражда своите персонални характеристики, здравословни модели и разбиране за света.

The Littlе Gym предлага безплатен урок

“Малкият Джим” в София предлага безплатно, пробно занимание, на което може да запишете детето си. Докоснете се до магията на залата и преценете сами дали тя прави детето ви щастливо, а вас – доволни.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *