Източник: AustralianOpen

Не се бях замисляла, че всички ние имаме едно по-доминиращо око, а още по-малко, че то играе толкова важна роля на корта. Но това е напълно логично. В човешкото тяло едната страна е по-добре развита от другата, по-силна, по-голяма – десният бицепс, левият прасец, едната половина на гърба и т.н. Разбира се, че същото ще важи и за очите!

Защо е супер важно да знаете кое ви е доминантното око

На корта окото е това, което вижда топката и което трябва да се прицели в нея, за да се получи възможно най-добър удар. Патрик Муратуглу обяснява, че доминантното око ви дава възможност да развивате много силни удари, като същевременно трябва да внимавате да не използвате техника, която не му пасва, защото това ще направи ударите ви по-слаби.

Френският специалист продължава – Някои техники, които са оптимални за играчи с доминиране на лявото око, не са непременно най-добрите за играчи с доминиране на дясното око.

Ще ви дам пример: Роджър Федерер почти се обръща с гръб към мрежата, когато сервира. Това му дава голяма амплитуда на движение.

Тъй като Федерер е Федерер, много играчи се опитват да имитират неговата техника. Но в много случаи това е грешка. Защо? Доминантното око на Роджър е лявото, което му позволява да вижда топката и корта от тази позиция на сервиране. Но на вас, ако домониращото ви око е дясното, то тази техника на изпълнение на сервис ще е неподходяща.

Тенисисти с доминиращо дясно око и играещи с дясна ръка – те най-вероятно ще се чувстват по-комфортно и ще бъдат по-прецизни с отворена стойка на форхенд. Също така главата им ще бъде по-фронтално към мрежата в момента на контакт с топката. Пример за това е Новак Джокович.

Джокович – доминиращо дясно око

На следващата снимка може да видите разликата при форхенда на Федерер, който е с доминиращо ляво око.

Федерер – доминиращо ляво око

Как да разберете кое е вашето диминиращо око

Всички знаете коя ви е доминиращата ръка и кой доминиращият крак. Ето как да разберете кое ви е и доминиращото око:

  1. Изправете се и фиксирайте точка на стената.
  2. Сега направете триъгълник с двете си ръце и се уверете, че виждате точката или обекта, който сте избрали в средата на триъгълника с двете си отворени очи.
  3. Сега затворете едното око. След това направете същото, но затворете другото око.
  4. В един от двата случая точката/обектът продължава да седи по-централно в триъгълника. Окото, с което я виждате централно – е вашето доминиращо око. В случая, когато точката се е отдалечила – означава, че доминантното ви око е затворено.

Сега след като разбрахте кое е вашето доминиращо око, може да помислите и да обсъдите с треньор дали техниката ви е най-оптимална. Дали позиционирането на главата и тялото ви позволява да виждате ясно мрежата и топката, за да може да извлечете максимума от ударите си.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *