TWISTED JIU JITSU KIDS

Личните ми наблюдения и впечатления са, че при децата, нeрядко, се наблюдават два типа поведение в различни крайности:

  • Деца, които са затворени, странят от останалите, неуверени в себе си, често са обект на подигравки и тормоз.
  • Деца, които не могат да бъдат надговорени, правят каквото са си наумили, подиграват се и обиждат връстниците си, не зачитат авторитети като родител, учител и др.

Разбира се, има най-различни нюанси в поведението на децата, но в крайност, те могат да бъдат разрушителни за тях и последвалото им развитието като възрастни.

Бразилското Джу Джицу балансира по великолепен начин крайностите в поведението на децата. Уравновесява ги, като едновременно ги учи на увереност и самочувствие, търпение и смирение. Помага им да управляват по-добре емоциите си и ги учи на уважение и респект.

Какво е Бразилско Джу Джицу

Бразилското Джу Джицу (BJJ) е боен спорт, в който царува техниката, а не силата. Наричат го кинетичен шах. В него няма никакви удари с ръце или крака. Взаимства доста елементи от борба, джудо и самбо, а основната идея на спорта е „играта“ да се провежда на земята – там, където повечето физически контакти приключват.

В залата на Туистед Джу Джицу учат децата да избягват сблъсъци и конфронтация

Наскоро посетих залата на Туистед Джу Джицу в София, защото исках да науча повече за този сравнително нов и не толкова популярен спорт. Имах възможност да се запозная лично с един от основателите на клуба и главен треньор в него – Борислав Кирилов. Може да ви звучи парадоксално, но той ми сподели, че едно от основните неща, на които учат децата, е да избягват сблъсците и конфронтацията на всяка цена. Учат ги как да се защитават и как да отстояват позицията си не само на татамито (настилката, на която играят), но и в живота.

Тренировките по Бразилско Джу Джицу за деца

Тренировките за деца в Туистед Джу Джицу са разделени в 3 групи:

  • Деца от 3 до 4 год;
  • Деца от 5 до 7 год;
  • Деца от 8 до 13 год.

Преди да започне заниманието, всички деца се подрежда в редица и поздравяват треньора, като той им отвръща със същото. След което започва загрявката.

Поздрав за начало на тренировката

Наблюдавах тренировката на средната група – 5-7 г. и ме впечатли факта, че децата се изчакваха, обикаляха татамито едно след друго без да си пречат и да се надпреварват. Загрявката включа разнообразни елементи за подобряване на двигателната култура – скокове, кълбо напред/назад, ходене на ръце и др. Едно от упражненията, на което децата искрено се забавляваха, беше “прескочикобила”. Различните елементи помагат на малките да развият по-добра координация, баланс, сила, гъвкавост, търпение. А заниманията изграждат дисциплина и уважение в тях.

Увереност – най-важното качество, което Бразилското Джу Джицу изгражда в децата

Бразилското Джу Джицу е прекрасна смесица от забавление и същевременно – отговорност и сериозност. Но може би най-важното, което децата изграждат, благодарение на тренировките по BJJ, е увереността в самите тях. Това е качеството, което Борислав най-ярко отличава. Той споделя, че заниманията в залата и упражненията, които децата правят, засливат увереността им не само на татамито, но и извън него.

TWISTED JIU JITSU KIDS

Боби ми разказа история за дъщеря си, която била тормозена вербално от друго дете в детската градина. За момиченцено на Боби, BJJ е добре познато. Освен заниманията, баща ѝ, често ѝ разказвал за философията и ползите от спортa. Един ден дъщеря му, уверена и категорична, обяснила на другото дете, че повече няма да ѝ говори и да се държи така с нея. Хлапето било шокирано от тази реакция и повече не посмяло да я тормози под каквото и да било форма.

Заниманията по BJJ дават увереност на децата в самите тях и ги учат как да отстояват себе си и позицията си в живота. Като човек, който се е занимавал професионално със спорт, мога да потвърдя, че е увереността в самите нас, е ключова за успеха и щастието ни. Увереността в спортната зала, се пренася в училище, в общуването с познати и непознати, в личните отношения.

Децата обичат да бъдат водени и да имат лидер, на когото да подражават

BJJ помага на децата, при които се наблюдава другата крайност на поведение, да балансират по-добре емоциите си. Когато на татамито ги пребори някое дете с повече опит, тогава започват да разбират, че не всичко е сила и напереност. Разбират малко по малко, че не това са качествата, които ще им помогнат да бъдат по-интересни и по-значими. Започват, без да осъзнават, без някой да ги кара на сила, да изпитват повече респект и търпение. Борислав вярва, че децата обичат реда и дисциплината, просто е необходимо някой да им ги покаже. Вярва, че малките обичат да бъдат водени, да имат лидер, на когото да подражават.

Бразилско Джу Джицу за възрастни

Туистед Джу Джицу разполага с огромна зала за тренировки и за възрастни. Освен всички ползи от спорта, заниманията по BJJ са много подходящи за справяне със стреса, за създаване на нови контакти, професионални партньорства и приятелства. Останах приятно изненадана от факта, че залата я посещават добре образовани и интелигентни хора. Отношението между тях е приятелско, а цялостната атмосфера – позитивна.

Повече за BJJ и графика на тренировки

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *