SportAnalytik

SportAnalytik– световна програма, помагаща на децата да се влюбят в спорта

Като професионален спортист и човек, който практикува най-разнообразни спортове, мои познати често са ме питали: “На какъв спорт да запиша детето си? Кой е най-подходящият за него?” Няма категоричен отговор на този въпрос, защото всяко дете притежава суперсила. Ние, възрастните, когато разберем в какво сме наистина добри, тогава мотивацията и ентусиазмът ни се увеличават многократно и правим нещата с увереност и желание. Същото е и при децата.

SportAnalytik е метод, специално разработен в Карловия университет в Прага, който има за цел да помогне на децата да открият суперсилата си и да се влюбят в спорта. Мотото на програмата е: Намерете правилния спорт за детето си.

  • За последните 5 години 500 000 деца в повече от 20 държави са преминали през програмата.
  • 90% от децата са започнали да упражняват спорт след SportAnalytik.
  • 9.6 позитивна оценка на родителите по скалата от 1 до 10.
  • 66% са опитали препоръчания от SportAnalytik спорт.

Изпълнителният директор на SportAnalytik България – Андрей Андреев, вярва, че изборът на подходящ спорт е от ключово значение за развитието на децата. Споделя, че целта на програмата не е да открива професионални спортисти, а да достави удоволствие на всяко дете, като разкрие неговия спортен талант.

Какво представлява програмата на SportAnalytik

СпортАналитик организира събития, които се превръщат в истински празник за малчуганите. Те се провеждат обикновено през уикендите и продължават около 3-4 часа. Подходящи са за деца от 5 до 12-годишна възраст.

Всички треньори на SportAnalytik са професионалисти с подход към децата, завършили НСА (Националната Спортна Академия). За Андрей отношението към децата е ключово за развитието им и постигането на по-добри резултати. Затова треньорите са внимателно селектирани.

Събитията започва със загрявка под формата на най-различни игри. След което децата се разпределят в групи, всяка група си има треньор, и започва същинската част от програмата – 9 забавни теста за установяване на физическите умения.

Какви са тестовете на SportAnalytik

Тестовете представляват разнообразни спортни елементи, които включват 30 м спринт, дълъг/троен скок, хвърляне на топка, бягане 500/1000 м, упражнения за баланс, координация, експлозивност и др. Данните от тестовете се въвеждат в иновативен софтуер, който изчислява суперсилата детето и показва кой е най-подходящият за него спорт. Резултатите излизат на момента и в края на събитието всяко дете получава доклад за спорт, доклад за талант, както и медал за суперсилата си.

SportAnalytik – доклад за спорт
SportAnalytik – доклад за талант
Къде се провеждат събития на SportAnalytik

Събитията на SportAnalytik стартират в София, в новопостроената зала – Winbet Sport & Event Centre. Скоро се очаква програмата да тръгне на турне и по други градове в България.

Спортът в живота ни

Когато разбрах за метода, бях силно впечатлена и развълнувана, защото знам, че той ще вдъхнови повече деца да спортуват и да открият радостта от движението. Силно вярвам, че спортът е едно от най-смислените неща в живота ни. Колкото и ползи да има от бързоразвиващия се технологичен свят, в който живеем, истината е, че той завладява вниманието ни и разрушава връзките ни. В днешно време, и децата, и възрастните, имаме все по-голяма необходимост от спорт. Спортът сближава и създава общества. Подобрява социалните ни умения. Прави ни по-отговорни, по-фокусирани, по-здрави, по-успешни, по-щастливи.

Повече за Андрей Андреев и SportAnalytik, може да научите в рубриката ТениСтраст.

ТениСтраст рубрика с Теди Ангелова – SportAnalytik

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *