Източник: tennisworldusa

Сигурно ви се е случвало да се сетите за познат, когото не сте виждали от много дълго време и съвсем “случайно”, на следващия ден, да го засичате най-неочаквано. Или напоследък често си мислите/говорите за почивка в Париж и ненадейно започват да ви преследват обяви за екскурзии в града на любовта, Айфелови кули, кроасани и други френски изкушения. Мислите си – “Ето, знак от съдбата”. Да, но не точно. Има си напълно научно обяснение за тези “случайности”.

Проучване в Чикагския университет показва изумителни резултати

В Чикагския университет е проведено проучване с група студенти от баскетболния отбор, които ги разделят на 3 групи:

  • На първата група е казано да не докосват баскетболна топка в следващите 30 дни, да не тренират и да не играят.
  • На втората група е казано да тренират наказателни удари по половин час на ден в продължение на 30 дни.
  • На трета група е казано да прекарват по половин час със затворени очи, представяйки си как стрелят наказателни удари в продължение на 30 дни.

След 30 дни и 3-те групи студенти са помолени да отидат на игрището и да изпълнят наказателни удари. Резултатите били повече от любопитни:

  • Пъравта група, която изобщо не е тренирала – нямала подобрение.
  • Втората група, която е тренирала всеки ден по 30 минути свободни удари – показала 24% подобрение.
  • Третата група, която е тренирала само визуализация – показала 23% подобрение. Без да докосват баскетболна топка!

Визуализацията – тайната за успехите на професионалните спортисти

Визуализацията в спорта е тренировъчна техника за постигане на по-добри резултати, част от науката за спортната психология. Тя повишава концентрацията и самочувствието, подобрява движението, успокоява ума, като намалява стреса и напрежението.

Новак Джокович е много добър пример за човек, използващ тази техника. В паметният финал на Уимбълдън 2019 г., той споделя, че преди да излезе на корта се е визуализирал като победител, представял си е как прави уинъри, как държи трофея, какво е усащането. Вярвам за никой тенис почитател не е тайна, че Джокович спечели мача в главата си.

Наскоро прочетох автобиографията на Димитър Бербатов и останах силно впечатлена от историята му. Той също споделя за силата на визуализацията. Разказва как си е представял, че ще вкара гол до най-малък детайл. После излиза на игрището – и го прави!

В алпийските ски визуализацията е широко разпространена и ключова преди състезание. Ако сте гледали ски, предполагам сте виждали как преди да се пуснат по пистата, алпийците затварят очи и започват да ръкомахат. Това, което правят, е да си представят трасето врата по врата, наклона на всеки завой, ъгъла, под който да влязат и т.н.

Давам си сметка, че когато играех професионално баскетбол, правех същото, без да познавам техниката – представях си как вкарвам тройка, как открадвам топката на най-силния играч от противниковия отбор, как правя готина асистенция, как побеждаваме.

Въпросът е – какво е в главата ви

Ще ви дам пример от света на тениса. Загубили сте гейм, сет, забили сте лесна топка в мрежата, направили сте двойна грешка – случва се и на най-добрите, както добре знаем. Въпросът е след грешката какво е в главата ви. Психичните образи влияят на вашата игра, независимо дали съзнателно създавате картини или несъзнателно ги възпроизвеждате в ума си. Опитайте се да си представите как правите уинър следващия път от подбна ситуация; как вкарвате хубав сервис; как печелите гейма, сета; какво е усещането да победите.

Визуализацията работи за сфери и извън спорта

С пълна сила тази техника може да я прилагате и за ситуации извън корта/игрището. Имате важна среща, презентация, интервю за много желана работа. Вместо да се саботирате от притеснение, опитайте да си представите позитивна развръзка – какво казвате, как ви наемат на работа, как печелите нов важен клиент, как шефът ви се усмихва и ви потупва по рамото, доволен от презентацията, как колегите ви аплодират и т.н.

Може да използваме силата на визуализацията във всяка сфера на живота си – дори в личните отношения. Разбира се, без усилия и търпение от ваша страна няма да стане. Не става от веднъж – мислите си за нещо и хоп – то се получава. В крайна сметка всичко е във вашата глава, от вас зависи как ще ударите следващата топка; как ще се спуснете по пистата; как ще пробягате трасето; как ще изплувате дължината.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *