Тенис лакът – Актив Ситинг

Тенис лакът

Тенис лакът или латерален епикондилит е болезнено състояние на външната част на лакътя.

В статията ми Тенис лакът – най-важното, което трябва да знаете ще намерите подробна информация за травмата – симптоми, диагностика, лечение, кой страда от нея и т.н.

Какво е Актив Ситинг?

Актив Ситинг e система от упражнения с моментален ефект, които могат да се изпълняват седнали, вкъщи, на работното място, в колата или буквално – навсякъде.

Упражненията са елементарни и могат да се правят от всеки. Най-хубавото е, че веднага се усеща облекчение от тях. Мускулите се тонизират и започват да работят правилно.

Констанин Ковачев, или Коко, е кинезитерапевт и създател на метода Актив Ситинг.

Коко споделя в детайли за травмата „тенис лакът“ и показва упражнения, чрез които да й повлияем позитивно сами.

Какво представлява тенис лакът и как се получава? – Коко Ковачев:

Тенис лакът е възпаление и раздразнение на връзки, меки тъкани и нерви, които минават оттам.

Получава се вследствие на това, че мускулите не са работили правилно, ставата е била слаба и съответно някъде е отишло пренапрежение.

Винаги когато имаме травма, имаме мускули или нервна система, които не работят правилно. Най-често това са бицепса и трицепса. Също така е възможно нервните импулси да не стигат и до китката.

При много хора, които вече страдат от травмата, са се получили сраствания. Ние показваме как могат сами да ги премахнат.

В повечето случаи проблемите с лакътя не са от самия лакът, а тръгват от съвсем друго място – или нещо в рамото не работи и лакътят компенсира, или нещо в китката не работи и лакътят компенсира.

Един от най-честите проблеми е задържане на лимфа и спазъм на малкия гръден мускул (намира се в предната част на гръдния мускул на нивото на предмишницата). Там ако ни боли, това ще оказва влияние на лакътя, на китката и на силата на пръстите.

Съответно тенисистите, ако не могат да стиснат хубаво ракетата, ще започнат да напрягат лакътя, а това ще се отрази директно като травма в него.

Ако не работят мускулите правилно, много по-лесно ще се получи контузия.

Ако направим травма, реално тялото изпада в стрес и мускулите все повече отказват да работят. Те изпадат в спазъм и притискат по-силно нервните окончания, което ние усещаме като болка.

Как Актив Ситинг упражненията лекуват тенис лакът?

Упражненията, които ние показваме и точките, които обработваме, отпускат и активират мускулите.

Съветваме да се напарви цялата гимнастика, защото не знаем къде точно е причината мускулите да са изключили.

Използваме гимнастиката като лечебно средство да открива и да премахма проблеми, за да може последствията да се оправят по-бързо.

Тоест, ако атакуваме причината, предизвикала травмата, следстваията много по-бързо ще се оправят.

В повечето случаи травми не се оправят дълго време, защото не се лекува (атакува) причината, а само симптомите. И по този начин непрекъснато се травмира лакътя пак и пак.

Ако се използват инжекции, съответно се притъпява усещането, но де факто не се лекува причината.

А причината е в дисбаланса на нервната система и мускулите. Тоест някой от мускулите не работи правилно – или на бицепса, или на трицепса.

Актив Ситинг гимнастика при спортуващи

Ако се прави гимнастиката на Актив Ситинг, това ще вдигне с 40% резултатите на всеки спортуващ. Тествали сме го на професионални спортисти, които си правят упражненията за загрявка.

Тенис лакът – Актив Ситинг упражнения

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *