Рафа Надал – присъдата, която чува едва 19-годишен

Преди да навърши 20 години, малко след като печели първата си титла от Големия шлем – Ролан Гарос 2005 г., Рафа преживява най-кошмарния период в живота си. Контузия на стъпалото, която се оказва рядко хронично заболяване. А присъдата – голяма вероятност никога повече да не играе професионален тенис и 4 месеца извън корта, без тренировки.

Рафа е напълно съкрушен. Споделя, че това била най-ужасната Коледа в живота му. Постоянно е бил тъжен, неразговорлив и потънал в себе си. Състояние, което до този момент, било напълно непознато както за самия него, така и за цялото му семейство. Всички били огрижени и необичайно мълчаливи.

Необичайните тренировки на Чичо Тони, които помагат на Рафа

За треньора на Рафа по онова време, и негов чичо, било изключително важно да поддържа психиката му силна и да не му позволява да потъва по-дълбоко в мрачното море. Затова Чичо Тони го е карал на корта да сяда на пластмасов стол и му е подавал малкото жълто-зелено кълбо, за да може Рафа да удря топката. Освен да поддържа психиката му, целта на Тони била да поддържа и паметта на мускулите му. Именно заради това са провеждали тренировки от седнало положение, за да може Рафа да тренира движението на ударите.

Определено са много малко треньорите, които биха направили нещо подобно в такава ситуация. А още по-малко са хората, които биха направили това, което Рафа е намерил сили да направи.

Последствията след завръщането на корта

След дълга почивка, Надал се връща плахо към корта. Започва да играе със специални маратонки, пригодени за стъпалото му, които да намалят болката. Ефект определено имало и той отново се завръща успешно на тенис арената. Но точно както лекарят го е предупредил – това ще рефлектира и ще натовари други части на тялото му – коленете и кръста. Многобройните проблеми в коленете, с които Рафа се сблъсква през цялата си кариера, са широкоизвестни за всички в света на тениса.

Какво научих от историята на Рафа

Толкова години по-късно, прочитайки книгата му – „Рафа. Моята история“, разбирам на какво се дължат многобройните му контузии и проблеми в коленете. Горещо препоръчвам книгата на всеки, без значение от сферата, в която се занимава. От испанеца човек определено има много какво да научи.

Рафа Надал е човек Великан. Самият той вярва и казва: „Да си добър човек, помага да имаш по-добра спортна (и не само) кариера.“ Наскоро сподели каква е водещата цел и мисия в Академията му: “Не искаме просто да изградим тенисисти, искаме да изградим личности.“ През 2005 година Рафа е мислил, че никога повече няма да играе в професионален тенис мач, камо ли да вдигне нова титла от Шлема. А 16 години по-късно, Надал има невероятните 20 титли от Големия шлем, превръщайки се във величие и икона за този спорт. Преди 16 години не го харесвах, а днес е един от хората, на които най-много се възхищавам.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *