Прави ми впечатление, че много хора често подценяват изключително важни елементи от тренировката. Смятат ги за незначителни и не искат да си губят времето с тях. Очевидно, без да си дават сметка каква лоша шега може да им изиграе това. Споделям ви, според мен, 3-те най-често срещани грешки, които любителите допускат по време на игра.

Грешка № 1 – пропускане на загрявката

НЕ пропускайте загрявката!

Това е златно правило. Казвам го от опита си на професионален спортист. Притеснително е колко голяма част от хората, които играят тенис за удоволствие, пренебрегват загрявката. Това е една от най-големите грешки, които може да допуснете.

Знам, че голяма част от вас го намирате за скучно и “нямате” време за нея. Но, ако не отделите време за загрявка, не само може да провалите играта си на тенис, но рискувате да се контузите и да отсъствате от корта още неизвестно време. Или, казано по-просто – може да направите от нищо – нещо.

Освен че предотвратява травми, загрявката увеличава силата и гъвкавостта. Също така подобрява и кръвообращението. Затова е много важно да отделите няколко минути и да подготвите тялото си за игра.

Препоръчително е да започнете с леко кардио (3-5 минути). Може да направите няколко обиколки на корта, или да бягате на място. Друга добра опция е скачането на въже. А ако идвате с колело до кортовете – може директно да преминете към упражнения за разтягане.

Грешка № 2 – оставени топки в корта по време на игра

НЕ оставяйте топки по корта, докато играете!

Овен ако не са плътно до мрежата или в краищата на корта. Забелязах, че на доста хора не им се занимава с това да преместят топката от очертанията на корта (и около основната линия). Когато им сигнализирам, че има топка около тях, най-често ми отговарят – “Да, виждам я. Аз я заобикалям”.

Когато сте унесени в играта, незавиимо че знаете за топката, може неволно да я настъпите. А това е изключително опасно. Може да си докарате такава беля, която не просто да ви лиши от това да играете тенис, но да затрудни и най-елементаринете ежедневни дейности за неопределен период от време. Така че – не оставяйте топки в корта по време на игра. Убедете се, че са на безопасно разстояние от вас и полето, на което играете.

Грешка № 3 – неприемане на вода по време на игра

НЕ подценявайте пиенето на вода!

То е много важно по време на игра. Знаете колко много вода се съдъжа в човешкото тяло. Липсата на вода причинява дехидратация, тоест нарушава се нормалния воден баланс. Приемането на вода по време на тренировка помага на клетките нормално да се снабдят с кислород. Това не означава да прекалявате и да пиете големи количества. Препоръчително е на около 15 минути да пиете по малки глътки.

Всички знаем как любимите ни тенисити правят по време на почивките между геймовете. Е, хубаво е и ние така да правим. Дори може да си поставяме шишето по определен начин, за да ни носи повече късмет.

Подобни публикации

2 коментара

  1. За 1 час ,топки ли да събираш,вода ли да пиеш да загряваш ли да почиваш ли между геймовете да сменяш игрището ли , трябва да стане 1ч.и 30мин.времето за игра на кортовете.

    1. Загряването става преди началото на този час, да ритнеш една топка към мрежата отнема половин секунда, а водата можеш да я пиеш, докато си разменяте полетата на всеки два гейма. Голяма философия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *