Източник: Jornal Do Sporting/ imagoimages

Колко често сте виждали спортисти, които се спотайват, крият се, отказват да поемат отговорност в решителни моменти? Замисляли ли сте се дали най-великите, най-добрите атлети в света, процедират по този начин? Точно така! Не!

Знаете ли каква е разликата между добрите спортисти и великите? Великите, въпреки страха, имат смелостта да се изправят срещу провала, срещу критиката и подигравките. Смелостта да грешат. Смелостта да поемат отговорност. Смелостта да се вдигнат и да го направят още по-добре. Смелостта да повярват в себе си.

История за смелостта

Героят в тази история се казва Симон. Той е човек, когото първо игнорираха, после усмиваха, а днес – копират и дават за пример. Тежка контузия на коляното слага край на мечтата му да стане професионален футболист. Животът го отвежда в съвсем друга посока – завършва икономика и започва работа в малка фирма. Но никога не загърбва спорта. Още от малък обожава да бяга и да кара велосипед. Не пропуска ден без да обуе маратонките и да излезе да потича или да яхне колелото. Редовно участва в полу-маратони за любители. Именно там започва да наблюдава себе си и да се интересува от менталната нагласа на състезателите. В главата му се завихря буря от въпроси – Защо едни се отказват, а други успяват да преодолеят болката? Какво ги мотивира да продължат? Достатъчно ли е да си добре подготвен физически, за да спечелиш?

Какво е „коучинг“

Твърдо решен да намери отговори на тези въпроси, Симон чете и търси информация по темата. Сбълсква с немного популярните, по онова време, термини –  “коучинг” и “спортен коуч”. С интерес научава, че концепцията за коучинга идва от спорта. Това е процес на обучение или развитие, чрез които дадено лице се подкрепя, докато се постигне конкретна лична цел или професионален резултат.

Тимоти Галуей, известен като “бащата на коучинга”, споделя тезата, че опонентът в собствената глава е по-опасен от съперника отсреща, с когото се съревноваваме. Според него коучът може да помогне на играча да премахне или ограничи вътрешните си препятствия.

Източник: vege – Fotolia

Хората не знаят – обучете ги

Впечатлен от новите открития, Симон записва обучение по спортен коучинг и успешно се дипломира. Желанието му да помага на все повече спортисти – любители и професионалисти да разгърнат потенциала си, се превръща в негова страст. Самият той успява да преодолее редица бариери, които умът му измамно поставя.

Хората все още не са толкова отворени към коучинга и определено го смятат за нещо измамно. Симо трудно намира спортисти, които да му се доверят и с които да работи. Но безрезервно вярва в себе си и в редицата позитиви от “коучинга”, затова решава да обучи хората за ползите от него. Започва да споделя ежедневно съдържание под формата на кратки статии и видеа. Разказва ситуации, които му се случват и наблюдава по време на състезанията по бягане. Дава реални примери от практиката си. Ходи на мачовете на местния футболен отбор и разговаря с треньори и играчи, събира и анализира информация. Чете непрекъснато по темата, инвестира в нови книги и курсове, посещава различни спортни събития и конференции, за да обогати още повече знанията си в сферата.

Когато близките ти смятат, че се излагаш, а хейтърите ти се присмиват

Симон продължава да работи като икономист. Колегите и приятелите му го познават като сериозен работохолик, който държи на авторитета и името си. Когато стартира проекта, свързан с популяризацията на спортния коучинг, Симо среща предимно критика и неодобрение, дори и от най-близките си. Семейството му не го разбира, брат му го моли да не прави глупости, за да не си загуби престижната работа. Приятелите му смятат, че се излага. В началото интересът към материалите, които споделя напълно безплатно, е почти никакъв. Но това не го спира да продължава да създава всеки ден ново и ново съдържание.

С течение на времето, повече атлети започват да го забелязват. Хейтът и подигравките, които се изливат под статиите и видеата му, набират лавинообразна скорост. Масата от хора го мислят за измамник, който иска да печели от слабостите им.

Воден от искреното желание да обучи спортистите как сами да си помагат и как да стават все по-добри и уверени, Симон не се обезкуражава и продължава да прави това, в което вярва. Дали има съмнения? Разбира се, като всяко едно човешко същество, Симон също изпитва страх и съмнение. Но следва интуицията си и смело преминава през трунодостите, които се опитват да го съборят. В подобни моменти, в които и най-близките ти не те подкрепят, е изключително важно да вярваш безрезервно в себе си, в смисъла на това, което даваш и най-вече – да го правиш със страст.

Без значение от това как се чувства и колко работа има, Симо в продължение на година споделя информация, която да е полезна за спортистите и дава решения на конкретни ситуации и казуси. Упоритостта и постоянството му не остават незабелязани. Постепенно броят на атлетите, които се консултират с него, се увеличава. Симон толкова вярва в каузата си, че напуска престижната си работа като икономист, за да се отдаде изцяло на спортния коучинг. Приятелите му отново са шокирани от странното решение, но този път подхождат с повече уважение, защото все пак виждат някакви резултати. Симо е преминал през най-трудната част. Той вече се е доказал като човек, който го е грижа за спортистите и знае как да изкара най-доброто от тях.

Под светлината на прожекторите

Симон се превръща в едно от най-разпознаваемите имена в спортния свят в страната си. Нещо повече. На последните годишни спортни награди, той получи наградата за принос в спорта, която се смята за изключително престижна. Оказа се най-ярката фигура под светлината на прожекторите. Човекът, който вдъхновява и помага на толкова много атлети и треньори да отключат потенциала си, да бъдат най-добрата версия на себе си. Човекът, който развенча мита, че думата “коучинг” е поредната модерна измислица на съвремието ни.

Преди време го игнорираха, днес го копират и се обучават от него

  • Днес материалите на Симон се използват в обучения за нови треньори в различни видове спортове.
  • Днес Симон е олицетворение на професионализъм и компетенстност; авторитет и доверие.
  • Днес Симон е еталон за подражание.

Изводът от тази история за всеки ще е различен. Това, с което аз ще завърша е: Бъдете смели! Вярвайте си! Следвайте интуицията си! Хората, които променят света – великите спортисти и личности, като Симон, са тези които въпреки страха си – действат. Всяко велико дело е започнало с една малка крачка. Днес ще ви игнорират, утре ще ви се присмиват, а след време – ще ви копират и ще ви подражават.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *