На балет по време на мач между Григор Димитров и Роджър Федерер, е доста интересно преживяване. Още повече, когато нямаш особен избор и се налага да си в операта, докато любимите ти герои са на сцената, но не на тази пред теб. И за да е още по-интересно, те не просто играят някакъв си мач, а първия си финал!Как попаднах в тази деликатна ситуация, ще ви разкажа сега.

Покана за балет

Имаме семейна приятелка, която от дълги години не живее в България. Баща ми е този, който има по-близки отношения с нея. На една от визитите си тук, тя ни покани цялото семейство на балет – “Зорба гъркът”. Въпросната дама е истинска аристократка, в пълния блясък на думата.

Изтънчен обяд

Балетът беше предшестван от обяд в изтънчен ресторант. Някак си успях, за кратко, да се отскубна от вълнението за предстоящия финал в Ротердам, и да се насладя на добрата компания и прекрасна храна. Харесва ми да си говоря с тази жена, да слушам историите й и да попивам от опита й. Пътувала е и е видяла много. Безкрайно ерудиран човек. Обожавам да си говорим за пътешествия, различни култури, обичаи, вълшебни места…

Но и най-любимите ми теми имат пробойни, когато играят Гришо и Фед. И то финал! И то след невероятната 2017 година, която имаха и двамата. Бях силно превъзбудена. Все още ми беше сюрреалистично, че ще съм на балет, вместо да си гледам мечтания финал.

Емоциите, които изпитваха сестра ми и майка ми, не бяха по-различни. (Как ги подлудих на тема тенис, може да прочетете тук.)От време на време се поглеждахме и се усмихвахме на цялата ситуация.

Законът на Мърфи

По закона на Мърфи, финалът започваше точно по същото време, по което и спектакълът в операта. Само да вметна, че балетът е повече от два часа. Със сестра ми мислихме какви ли не конспиративни теории, за да може да следим тениса. Всички претърпяваха провал. Дори “лайф скора” не можеше да поглеждаме.

Вярвам, че не е необходимо да обяснявам колко неуважително и невъзпитано би било спрямо дамата, която ни е поканила, да си поглеждаме телефоните по време на балета.

Неприятна новина

Е, за пореден път в живота си се убедих, че трябва да имам повече вяра във Вселената. Дамата имаше една “неприятна” новина, от която видимо изпитваше неудобство. Оказа се, че не е имало налични билети за всички ни на един ред. Дамата беше поканила на балета и една нейна приятелка. Техните две места бяха на няколко реда пред нашите. Умишлено натъртвам на пред нашите. Усещах как сърцето ми започва да бие по-силно. Погледнах сестра ми и майка ми, и видях същата радост в очите им. Положих кански усилия, за да скрия доволната си усмивка. “Наистина много тъжно” – казах си на ум, празнувайки “неприятната” новина. А на глас, успях да кажа на дамата да не се притеснява, защото най-важното беше възможността да се насладим на спектакъла. И топло й се усмихнах в знак на благодарност.

Голяма радост

Отдалечайвайки се от нея, започна кикотенето по женски и истинската радост. Все пак щяхме да гледаме Григор и Федерер. Макар и на екранчето на телефона, намирайки се в операта… Животът може да бъде доста интересен.

Малко след началото на “Зорба гъркът”, започна и спектакълът на малкия екран. Сестра ми беше по средата между мен и майка, и на нея се падна честта да държи безценния, в този момент, телефон. За да не смущаваме прекалено хората в операта, намалихме светлината на телефона максимално. А него – сестра ми го държеше възможно най-ниско. От време на време се чуваха тихи, нечленоразделни звуци. Такива, които човек издава, когато любимият му отбор (спортист), е изпуснал голяма възможност, или когато просто нещата не се получават.

Сиртакито на Федерер

Това определено не беше най-добрият ден за нашето момче. Григор не успяваше да следва ритъма на сиртакито, водено от Маестрото. Швейцарецът постепенно увличаше българина в стихията си, забързваше и ставаше все по-вихрен и неудържим. Спектакълът на Федерер приключи неочаквано бързо, за да вдигне пордна титла в богатата си колекция. Именно на турнира в Ротердам, Федерер отново превзе световния връх в тениса, като се превърна в най-възрастният играч достигал до №1.

Сиртакито на Зорба

Благодарение на бързия танц на Роджър, имахме възможност да се насладим и на сиртакито на Зорба и компания. Ако дамата, която ни покани на балета, чете тази статия, то искам да й благодаря от сърце за незабравимото преживяване.

А на всички вас искам да кажа, че “Зорба гъркът” е невероятен спектакъл, който горещо препоръчвам. Но! Не го съчетавайте с мач на любимия си тенисист. Освен ако нямате друг избор.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *