Николай Драгиев
Кой е Николай Драгиев?

Николай е един от най-разпознаваемите тенис гласове в България.

Коментирал е стотици мачове, като споделя, че едни от най-паметните са – Агаси – Блейк, ЮС Оупън 2005 и Надал – Федерер, АО 2017.

Тенисът безспорно е голямата страст на Николай. Освен коментатор, той е и треньор по тенис. Също така – носител на няколко титли от националното първенство по тенис за журналисти.

Разговорът ми с Николай

Какво ти дава професията като коментатор, което присъствието на корта не може?

Коментаторската работа обогатява много, защото те принуждава да се запознаеш отблизо и да анализираш много различни състезатели, които не са толкова популярни, но също толкова интересни.

Освен това получаваш много опит и информация от ситуациите които възникват на корта и събитията съпътстващи мачовете.

Всичко това се натрупва в ,, базата данни,, и се превръща в ценен архив, който те прави по-компетентен и завършен, като коментатор.

Как се развива един коментатор, за да избегне „коловоза на рутината“? Откъде черпиш вдъхновение? 

Когато прекарваш много часове в ефир, повторението е неизбежно. За да го избягваш е необходимо да имаш богат речников запас и способност да задържиш вниманието на зрителите, дори и мача да не е много качествен.

Ако обичаш работата си и се стремиш да се подобряваш, няма опасност да влезеш в ,,коловоза на рутината,,.

Лично аз черпя вдъхновение от книгите, някой филми разбира се от някой колеги коментатори, които са доказани професионалисти. Няма нищо лошо да подражаваш на добрите!

Какво те мотивира да правиш това, което обичаш, когато нещата не вървят така, както ти се иска?   

Човек трябва винаги да бъде готов да прави компромиси. Нещата не винаги се развиват така, както ни се иска.

От личен опит съм установил, че почти винаги търпението е най-доброто качество. Понякога просто трябва да изчакаш и нещата се подреждат от само себе си.

Ако имаш възможност с кой тенисист би искал да поиграеш и какво би го попитал след това? 

Имах късмета да израстна около някои от най-добрите български тенисисти, като Милен Велев, Ивайло Трайков, Иво Братанов, сестрите Малееви, Тодор Енев и много други.

Когато бях дете се възхищавах много на Агаси, който тогава беше в зенита на славата си. Но честно казано, ако имам възможност да се срещна с него, не знам какво бих го запитал…

Може ли да дадеш два съвета за по-добър сервис от опита, който имаш? 

За сервиса, най-важното е да се овладее хвърлянето на топката. Използвайте активно краката си, и след удара се опитвайте да отскачате и да се приземявате в корта.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *