3 причини, защо се отказваме, когато започнем да спортуваме

Чувала съм много пъти от близки и познати как започват някаква спортна активност и след първата тренировка, или в най-добрия случай – няколко тренировки, се отказват. Случвало ми се и на мен самата… Но защо се получава така?

3 причини защо се отказваме:

  • Избор на неподходяща спортна активност;
  • Претоварване;
  • Мислим си, че знаем всичко и нямаме нужда от професионалист в областта – треньор.

Ще разгледам подробно всяка една от 3-те причини.

Причина № 1 – избор на неподходяща спортна активност

Изключително важно е да изберем активност, която ни харесва и която ни носи радост. Много често хората се записват да спортуват, защото така трябва – трябва да свалят килограми, трябва да се движат, трябва да намалят стреса, трябва да го правят, защото имат физически проблем и доктора така им е казал… Когато правим нещо, защото трябва, то ние автоматично елиминираме шансовете си да успеем и да постигнем добри резултати.

Най-важното е да изберем спортна дейност, която ни доставя удоволствие. Без значение дали това ще е бягане, фитнес, йога, танци, тенис, баскетбол, колоездене и т.н. Всяко начало е трудно. Ще има дни, в които имаме енергия и ни се спортува и други, в които няма да имаме желание да се мръднем от дивана. Тогава е много по-лесно да правим нещо, което харесваме, отколкото нещо, което не харесваме. Това е и причината много хора да се отказват след първите няколко тренировки.

Ако не знаем какво ни доставя удоволствие, какво да правим?

Ако не знаем какво точно ни доставя удоволствие и ни кара да се чувстваме добре, то тогава е хубаво да опитаме различни спортни дейности. Ако йогата не ми харесва и не е моето, то тогава спирам с нея и опитвам с нещо друго. Проблемът е, че голяма част от ентусиастите не продължават с опитите и се отказват. Чувала съм много подобни истории. Няма нищо лошо да опитваме различни неща, докато не намерим нашето си. Това е най-сигурната формула за успех.

Просто не спирайте да опитвате, докато не намерите това, което ви носи истинско удоволствие. Когато това стане, повярвайте ми, няма как да го сбъркате.

Причина № 2 – претоварване

Друга основна причина, поради която се отказваме, е претоварването. Когато се претоварим може да си докараме:

  • силна мускулна треска, болки по цялото тяло;
  • възпаления и различни контузии;
  • физически дискомфорт – главоболие, гадене, температура, слабост и т.н.

Когато това се случи, най-нормалното нещо е да се откажем. Не забравяйте, че всяка една спортна активност се започва постепенно.

Тук включвам както интензивността на тренировките, така и честотата им. Тоест, хубаво е да започнем с леки тренировки – 1-2 пъти в седмицата. А не да се втурнем да тренираме ежедневно и интензивно, защото изведнъж ни е връхлетяло вдъхновение. Крайният резултат на подобно начинание би бил плачебен. А най-логичното – да се откажем от тази спортна активност.

Ако сме решили да бягаме, няма как още с първото излизане да избягаме полумаратон. Добре е да започнем с по-бързи разходки и постепенно да преминем към бягане.

Ако сме решили да играем за първи път тенис, е хубаво да започнем с основните движения, тренирайки ги дори без игра. Без резки движения, без спринтове по корта и без опити да хванем всяка една топка. Ето един много добър пример от моя личен опит – как НЕ трябва да се прави.

Причина № 3 – мислим си, че знаем всичко

Мислим си, че сме компетентни по всички теми и знаем как сами да спортуваме и да влезем във форма. Но реалността не е точно такава и когато се сблъскаме с нея – се отказваме.

Здравето ни не е шега работа! Хубаво би било да подхождаме по-сериозно и да знаем как адекватно да се грижим за него. Преди да започнем да тренираме, без значение какво, разумно е да се образоваме повече по темата. А ако сме начинаещи в дадена сфера, най-добре е да започнем тренировки с треньор.

Обикновено прибягваме до различни специалисти, когато ножът опре до кокала. Препоръчително е обратното – да се научим да използваме специалисти преди ножът да опре до кокала.

Не се отказвайте пред трудностите. Уверявам ви, че усилята, които полагате – ще ви се отплатят.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *