Йога ритрийт - грижа за себе си
Йога ритрийт – грижа за себе си

Какво е йога ритрийт?

Напоследък става все по-модерно да се ходи на ритрийти. Аз, като виден член на поколението Милениум, от години посещавам тези така нашумели съвременни събития. Макар да не съм се родила със смартфон в ръката, смея да твърдя, че съм в крак (поне с единия) с актуалните тенденции. Когато обаче казах на майка ми, че отивам на йога ритрийт, тя ме попита объркана: “На какво отиваш?” Понеже съм израснала по спортни лагери, веднага реагирах и ѝ отговорих: “Отивам на йога лагер!”

Ще разгледам по-дълбоко значението на думата “ритрийт”. Тя идва от английски език и буквално означава (същ.) “отстъпление”, убежище”, (гл.) “отстъпвам, отдръпвам”. Смисълът, с който се използва е оттегляне навътре към себе си; отдръпване временно от ежедневието, за да може човек да намери убежище в душата си.

Йога ритрийт е начин да се свържете по-добре с тялото си, да чуете собствения си вътрешния глас, да балнсирате ума и душата. Да натиснете бутона “пауза” и да се погрижите за себе си и истинските си нужди. Разбира се, първо е необходимо да си позволите да ги чуете. Защото вътрешното ни гласче е силно заглушено в забързаното ежедневие.

В идеалния случай йога ритрийтът е свързан с пътуване до прекрасно място сред природата – море или планина. Освен, че губим все повече връзка със себе си, губим и връзката си с природата. А тя е вълшебна и лечебна! Както скъп за мен човек казва: “Когато се загледаш в безкрайното синьо море, всичко друго изведнъж изчезва. Просто сте само ти, морето и небето, слети в едно. Тук и сега!”

Йога ритрийтът е събитие, на което група от хора практикуват заедно йога. Освен да потънете дълбоко навътре към себе си, вие имате и възможността да се свържете с други човешки души и съдби. Да направите нови запознанства и приятелства, които да ви обогатят.

Моят последен и вълшебен йога ритрийт

Ще ви разкажа за последното си магично преживяване, което си подарих сама на себе си. Записах се за него без да познавам нито организаторката, нито когото и да било от участниците. Обикновено доста внимателно подбирам събитията, които посещавам. Особено, когато са с преспиване. Организира го Светла Иванова, с която практикувам йога вкъщи от доста време, макар тя да не знаеше за това. Все пак я “познавах от малкия екран” и интуицията ми нашепна, че това е “моето” събитие. И така се записах за йога ритрийт във величествения Евксиноград.

Тези от вас, които ме следите от по-отдавна, знаете колко важни за мен са малките детайли. Определено не очаквах, че в следващите дни животът ми ще изобилства от тях. Светла показа отношение и внимание още преди да тръгнем. Беше изключително ангажирана с подготовката, като показа индивудален подход към всеки от групата. С нея и с още две дами пътувахме заедно със самолет до Варна. От летището си взехме такси и стигнахме до известния дворец в морската ни столица. Като едни истински “кралски” особи ни натовариха багажа и ни превозиха с бусче от входа на комплекса до рецепция. Оставихме куфарите и се насочихме към ресторанта за кафе и закуска. Панорамата, която се разкри от него ме остави без дъх.

Йога ритрийт - грижа за себе си
Йога ритрийт – грижа за себе си

Глетката от стаята ми не бе по-различна. Чувството да заспиваш на шума на морските вълни е наистина специално, и само по себе си невероятно успокояващо и лечебно за душата.  

Йога ритрийт – Евксиноград

Някои от момичетата бяха в бунгала на самия плаж, заобиколени едновремено от дървета и зелени поляни. Лично за мен няма по-вълшебна комбинация от фин пясък, море и свежо зелена трева с иглолистни дървета.

След закуска, със Светла се заговорихме на най-различни теми. Обожавам дълбоки разговори, които ме вдъхновяват и ми дават възможност да уча нови неща.

Ръцете ме сърбяха да се кача на колелото, което видях до рецепция. Е, няма такъв кеф! Да летя из разкошните алеи към морето, напълно сама, да ми се вее косата, да изпитвам това неповторимо усещане за свобода и удоволствие, безценно!

Неусетно дойде време и за първата ни практика по йога. Събрахме се над 30 човека на плажа, който беше само за нас. Природата ни подари изумителен залез. Практиката беше релаксираща, а груповата енергия – силна и зареждаща.

Любимата ми част от деня е рано сутрин, докато всички още спят. Събудих се от шума на вълните, все още беше тъмно. Постоях малко на терасата и излязох за сутрешната си разходка. Навън нямаше никого. Започваше да се развиделява. Отидох към плажа, за да посрещна изгрева. Макар че беше облачно, небето изригна в топли жълто-оранжеви цветове, а облаците станаха розови.

След като закусихме, се насладихме на сутрешната си практика и медитация, която проведохме на поляната под дърветата. След което повървяхме боси по тревата. Това е един от най-добрите и ефективни начини да се заземим. Горещо ви съветвам от време на време да вървите боси.

Светла беше организирала за нас обиколка на двореца с гид, който ни запозна подробно с историята му. Дворецът отвътре е наистина впечатляващ! Евксиноград е малък Версай. Има много френски елементи, зад които се крият завладяващи истории.

Вечерната ни йога практика отново беше на плажа, а след нея имахме организирано парти изненада от Светла. Очакваха ни и специални подаръци с лично послание. Често може да ме чуете да казвам, че малките детайли правят разликата голяма.

Следващия ден започна с релаксираща медитация и приятна лежерна разходка, по време на която прегръщахме дървета. Предполагам, че сте виждали и други луди хора да го правят, или може би вие сте от тях? Това е друг прекрасен начин, чрез който да се заземите. Дърветата излъчват положителни вибрации върху организма ни. Успокояват ума, подобряват концентрацията, помагат да се справим с умората, стреса и напрежението.

Вечерната практика се превърна в йога за душата, както част от момичетата я описаха. Беше изключително въздействаща! Събрахме се в кръг на поляната до плажа и всеки от нас каза по няколко думи за себе си. Средата предразположи към това да сме открити и уязвими. Според д-р Габор Мате, ако няма уязвимост – няма и развитие. Лично аз (вярвам и голяма част от останалите) се чувствах защитена и спокойна, че няма да бъда критикувана или подигравана. В душата на всеки човек се крие някаква болка и страх. И всички ние имаме нужда да изкараме по-неприятните емоции от себе си, защото колкото повече ги потискаме, толкова повече те започват да ни задушават. Когато дълго време ги игнорираме, те обикновено намирам израз под формата на физически симптоми, включително паник атаки.

Йога за душата със Светла Иванова

Йога за душата ни свърза помежду си още по-силно. Оказа се, че сме се събрали доста пъстри личности. Запознах се с прекрасни и сърдечни хора. Срещнах и други български автори на книги, което беше чудесна възможност да обменим опит и знания. Вечерята премина в разкошна компания и вкусна храна.

И както нерядко се случва в живота, когато стане най-хубаво, се налага да си тръгнем. На закуска всички бяхме много приказливи и усмихнати. Разменихме последни думи, прегръдки и си благодарихме за споделините моменти. Беше наистина вълшебно приключение. Намасте!

Препратки към полезни ресурси

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *