Източник: Getty images

Всичко си има цена – Серина Уилямс го е казала много добре. Въпросът е – готови ли сте да я платите?

Защо Андре Агаси е гениален на ретур? Защо е смятан за най-добрия (или един от най-добрите) в този компонент на играта?

Историята зад гениалния ретур на Андре Агаси

Американецът е имал изключително авторитарен баща, който е проектирал болните си амбиции и неосъществени мечти върху сина си. Когато е избирал къща, най-важното е било – да има достатъчно голям двор за тенис корт.

Креативният му баща измислил машина, която изстрелва сервиси и малкият Андре всекидневно е бил подложен на обстрел от новото изобретение на татко си. Наричал го Чудовището. Срещу Агаси летяли, с невероятна скорост, малките жълто-зелени кълба, които той е трябвало да връща.

Години по-късно, американецът печели приза за “Най-добрия ретур в тениса”. Но колко му струва този приз и тази слава, само и единствено той си знае…

Всичко си има цена – логичните въпроси

Няма как да не си задам въпроса – Ако не беше авторитарният баща на Агаси, дали той щеше да се превърне в световно тенис величие?

Това от своя страна води до нов въпрос – Има ли моменти, в които е хубаво да налагаме волята си и да проектираме, върху друго човешко същество, нашите болни амбиции и неосъществени мечти?

Историята познава не един или два подобни случая, в които авторитарни родители са прехвърляли болните си амбиции върху децата си. И години по-късно, тези деца, се превръщат в едни от най-великите в сферата си. Превръщат се в хората, на които ние днес се възхищаваме и често – искаме да подражаваме. Но! Забравяме, че всяко едно нещо си има цена. И въпросът е – готови ли сме да я платим?

Какво виждаме и какво не знаем

Ние виждаме тези хора на върха, в най-добрата им светлина. Виждаме уникалните им успехи, виждаме титлите им, наградите им. Виждаме парите им, самолетите им, къщите им, колите им… Виждаме онази готината страна на живота им.

Но не знаем колко им е струвало всичко това? И не – не говоря колко пари им е струвало. Говоря с каква част от душата си са платили за тези грандиозни успехи, на които ние се възхищаваме.

Не знаем травмите, които са белязали душата им и с които се налага да живеят цял живот. Не знаем лишенията и тормоза, на които са били подлагани. Не знаем дали е имало някой, който да ги прегърне и да ги обича просто такива, каквито са. Без очаквания, без условия, без болни амбиции.

Ние, хората, обичаме да завиждаме, да казваме, че другата градинка е по-зелена от нашата, да даваме оценки, да слагаме етикети… забравяйки, че под повърхността, надолу има 11 км. дълбочина, доколкото нагоре са само – 8 км.

Повечето сме се фокусирали върху тези 8 км. нагоре, защото всички искаме да сме горе, на върха. Точно както любимите ни герои покоряват най-високите върхове на планетата. Но хубаво би било, от време на време, да си припомняме думите на Серина Уилямс:

Източник: Getty images

“Всичко идва с някаква цена. Въпросът е – колко и какво сте готови да платите за него?”

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *