Страхът от провал – спортна психология Теди Ангелова

Страхът от провал е основна пречка за много спортисти в стремежа им за успех. Страхът може да бъде изключително изтощителен и да не позволи на атлетите да разгърнат пълния си потенциал.

Какво се крие зад страха от провал в спорта

  • Страх да не бъдете съдени от другите;
  • Страх от критика и подигравки;
  • Страх от неизвестното;
  • Страх от физическо нараняване;
  • Страх да не разочаровате най-близките си – треньори, родители, деца.

Когато спортистите се страхуват от провал, обикновено те стават прекалено предпазливи, неуверени, не поемат рискове. Често се случва да блокират преди или по време на самото състезание.

Психологът Сиан Бейлок дефинира блокирането като слабо представяне, което възниква в отговор на усещания стрес от дадена ситуация. Източникът на стрес е чувството на човек за важността от въпросното представяне. Или по-конкретно – важността да постигне определен резултат. Вижте две ефективни техники как да се справите с блокирането.

Страхът от провал е възможно също така да доведе до липса на мотивация и нежелание за игра. Може да окаже отрицателно въздействие върху атлетите както психически, така и физически. Психически може да доведе до по-висока тревожност, депресия, паник атаки (написах цяла книга за паник атаките). Физически – до умора, лоша концентрация, главоболие.

Страхът от провал – начини за преодоляване

За да се преодолее страхът от провал в спорта, най-напред е необходимо да се разпознае, след което да се приеме. Той е напълно нормална и естествена част от процеса. Когато играех професионално баскетбол, и аз смятах, че да покажа уязвимост, е проява на слабост. Да признаем, че ни е страх не е проява на слабост, точно обратното – проява на сила е! Признаването на нашия страх ще ни помогне да сме наясно с мислите и емоциите си. Това ще ни помогне да ги управляваме по-добре и ще развие по-устойчив мисловен модел. Ще сме способни да погледнем на временния неуспех не като на провал, а като на възможност да учим и да се развиваме.

Практикуването на тези неща помага на спортистите да се справят със страха от провал:

Подкрепата е фундаментална

Изключително ключово е спортистите да имат с кого да говорят. Без значение дали това е треньор, психолог, член на семейството или приятел. Много е важно за един спортист да има човек, който не го съди и безрезервно го подкрепя. Това е общата, отличителна черта на най-великите атлети в историята.

Запомнете, че провалът не е краят на света. Всички ние сме способни да се изправим и да се борим за мечтите и целите си. Важно е да разпознаваме силните си страни, да празнуваме успехите си и да се учим от грешките си. Само тези, които не опитват, те не грешат. Но те и никога не успяват. Ще завърша с любим цитат на Майкъл Джордан:

„Пропуснал съм повече от 9000 удара в кариерата си. Загубих почти 300 игри. 26 пъти ми се довериха да направя печелившия удар, но го пропуснах. Провалях се отново и отново, и отново. Затова успях.”

Ако все още не можете да се справите със страха от провал, не се колебайте да се свържете с мен.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *