Спортен психолог – каква е ролята му
Източник: Robert Prange/Getty Images

Спортен психолог – популярен мит в България

Спортният психолог помага на атлети (професионалисти и аматьори) да подобрят спортните си постижения.

В България все още е популярно главният треньор да разбира от всичко – да бъде кондиционен треньор, спортен психолог, масажист и какво ли още не. В моите активни спортни години беше точно така.

На Европейските първенства с момичетата винаги се впечатлявахме колко многобройни са щабовете на другите отбори. Когато през 2007 г. заминах да играя в Испания, за първи път бях част от отбор, който в щаба си имаше спортен психолог.

Искам да разбия този толкова популярен мит в България, че спортен психолог посещават само спортисти, които имат проблеми. В държави с по-развит спорт ролята на спортният психолог е приета като част от треньорския състав на отбора или на отделни индивидуални състезатели.

За да може един спортист да разгърне пълния си потенциал, не е достатъчно просто да тренира в залата техника и тактика. Небоходимо е да отделя внимание както на физическата си подготовка, така и на менталната. Кондиционният треньор е специалистът, който помага на атлетите да подобряват физическата си форма и да бъдат във възможно най-оптимална преди състезание. Спортният психолог е специалистът, който помага на атлетите да подобрят психическата си устойчивост.

Спортен психолог – какво прави

Спортният психолог подкрепя атлетите в процеса и им предостави инструменти, чрез които те да се научат:

  • да преодоляват различни страхове и притеснения;
  • да повишат увереността и самочувствието си;
  • да контролират и балансират по-добре емоциите;
  • да изградят полезни навици и ритуали преди състезание;
  • да си поставят постижими и релевантни цели;
  • да мотивират по-успешно себе си и съотборниците си;
  • да се справяте по-умело с провокации – от страна на публиката, на противниците, съдиите или журналистите.

Не е нужно да има някакъв конкретен проблем, за да се потърси спортен психолог. Разбира се, ако спортистът преминава през по-труден етап, например завръща се след контузия, изпитва силен страх, блокира преди състезание, има конфликт в екипа, в тези случаи, работата със спортен психолог е крайно необходима.

Най-ценният урок, който Майкъл Фелпс научава

Най-великият атлет в историята – Майкъл Фелпс споделя, че след Олимпиадата в Лондон през 2012 г., изпада в дълбока депресия. Тогава започва да работи с психолог. Казва, че благодарение на това си решение, научава най-ценинят урок в живота си – да говори за трудните моменти и неприятните емоции.

Срещите с психолога не просто помагат на Фелпс да се справи с депресията. На последната си Олимпиада през 2016 г. в Рио де Жанейро той се завръща по-силен отвсякога. Печели 5 златни медала и 1 сребърен, и така официално се превръща в най-великият спортист в историята.

Източник – Simon Bruty / Sports Illustrated

Ига Швьонтек – световната № 1 в тениса

Ига Швьонтек е пример за спортист, който работи със спортен психолог от 14-годишна. Той е част от щаба ѝ. Едва на 20 години полякинята стъпва на световния връх в женския тенис. Неведнъж е споделяла в интервюта за ролята и значимостта на спортния психолог в професионалния ѝ живот.

Спортният психолог няма вълшебна пръчка като Хари Потър

Позитивен е фактът, че напоследък и в България все повече спортисти, клубове и треньори започват да разбират необходимостта от спортния психолог. За съжаление обаче, моят личен опит показва, че много от тях не са запознати с работата му. Все повече родители и треньори се свързват с мен, искайки да направя 1-2 консултации с техен състезател, на който му предстои важен турнир.

Спортният психолог, а и който и да е психолог, няма вълшебна пръчка като Хари Потър.

Няма треньор, който да готви спортист за състезание само с една-две тренировки. Неслучайно ви споделих за Ига Швьонтек.

Умът ни може да се тренира точно така, както тренираме физически тялото си и както тренираме техниката и тактиката в залата. Не става с два-три разговора. Изисква се отдаденост и постоянство.

За контакт с мен

Наръчник за спортисти – Как да се справите с блокирането преди състезание

Наръчник за спортисти – Как да се справите с блокирането преди състезание

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *