Източник: MFC News
Последни в ЕС по физическа активност – как случайно го разбрах?

Наскоро, докато слушах един от любимите си подкасти, разбрах, че България се нарежда на последно място в ЕС като ниво на физическа активност.

Цифрите са малко стряскащи, като едва 3-4% от населението спортува редовно, а около 60% никога не участва в спортни дейности.

Бях меко казано шокирана от този факт и започнах да размишлявам върху него.

Примери от други европейски държави

Преди известно време бях на гости на една приятелка в Сантандер, Северна Испания. Бяха минали няколко години, откакто вече не живеех в тази прекрасна страна и очевидно бях отвикнала с начина им на живот.

Като човек, който професионално се е занимавал със спорт, бях силно впечатлена, още с влизането в града, колко много хора тичат и карат велосипеди.

Да, Сантандер притежава огромна плажна ивица, по която да ти е кеф да тичаш, но броят на хората, които спортуваха беше наистина изумителен.

Замислих се и за няколкото седмици прекарани в Нидерландия. В тази невероятна държава почти всички хора се придвижват с велосипеди. Не мога да ви опиша удивлението си, когато видях огромен паркинг с хиляди велосипеди пред един от университетите.

Източник: universiteitleiden

Друга незабравима гледка бяха – елегантните мъже и жени – с палтата, костюмите и стилните обувки/ ботуши, които сутрин отиват на работа с колелата си.

Да, факт, Нидерландия има изключителна велосипедна инфраструктура, но не тя е в основата на по-активния начин на живот.

Коя е тайната за по-активен начин на живот?

Тайната е много проста, нарича се – ЖЕЛАНИЕ! А желанието идва отвътре. Отвътре на всеки един от нас. Така идва и всяка една промяна – отвътре навън. С малки крачки. Като се започне от нас самите.

Ние, българите, сме едни от най-добрите да обвиняваме и да се оправдаваме с външните фактори и среда.

Няма къде да се тича, няма паркове, нямаме велоалеи, нямаме игрища… Все нещо нямаме и все някой друг е виновен.

Нещо като – много искам да играя тенис, но нямам желание.

Простчката истина е, че ако имаме желание – намираме и начин.

Нещо не ни харесва – нека го променим

Ако нещо не ни харесва, вместо да плюем кое колко е зле, може тази енергия да я трансформираме и да помислим как да направим така, че да стане по-добре.

Например, ако няма игрище за футбол в село „Долно Нанагорно“ – защо да не направим едно? Вместо да мрънкаме колко е зле всичко и да се фокусираме върху това какво няма, може да предприемем някакво действие, за да променим това, което не ни харесва.

И понеже съм на вълна тенис напоследък – забелязвам всички тенис кортове, на всички места, на които ходя. И да, има прекрасни тенис кортове по малките населени места в България. Уверявам те! Стига човек да има желание – ще ги види.

Приятел за спорт и движение

Един от най-добрите начини да започнем някаква спортна активност, е да се разберем с някой приятел (познат). Защото по този начин вече носим отговорност и пред другарчето си.

Много често си казваме – утре сутрин ще изляза да тичам. Като дойде „утре сутрин“ – ни домързява и пропускаме тичането. Но, когато имаме уговорка и знаем, че Иванчо или Марийка ни чакат, тогава мотивацията да станем от леглото и да излезем – е малко по-различна.

Боби Пелтеков споделя: „Не мога да си представя, че може да има нещо по-смислено и полезно от спорта в живота ни.“

В „Разговори за страстта“ може да откриеш вдъхновение и мотивация, за да започнеш първата крачка.

Както великият Ганди казва: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света.“

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *