Знаете ли колко часа са ни необходим, за да се превърнем в експерти в дадена област?

Установено е, че са ни необходими десет хиляди часа.

Днес разговарях с тийнейджър, който приблизително е отделил около 400 часа в тренировки на определен компонент. Самокритичен към себе си, че невинаги му се получава добре по време на състезание. 400 часа са една стабилна основа. Оказа се, че други състезатели се възхищават на тийнейджъра как изпълнява въпросния компонент. Представете си само, ако продължи да го тренира и му отдели 10 000 часа?

Брус Лий казва: „Не ме е страх от този, който е тринирал 10 000 удара с крак по веднъж, страх ме е от този, който е тренирал един удар с крак 10 000 пъти.“

Може да станете експерти във всичко, което поискате. Нужен ви е само кураж да започнете, защото начало винаги е най-трудно, и постоянство. Никой не обича да губи и да се проваля. О, да, в началото ще се проваляте, ще падате, понякога тежко и ще боли. Но колкото повече опитвате, на колкото повече състезание ходите, толкова повече опит ще трупате. И толкова по-уверени ще ставате. За съжаление или за щастие, в този живот, най-много учим от неуспехите си, от разочарованията, от болката.

Когато отделите 10 000 часа на едно нещо, вие вече ще сте експерти в него. Ще имате самочувствието на експерти. Ще имате непоклатимата увереност, че сте изключително добри.

Колко от вас отделят време за ментална подготовка? Тренирате ли ума си, както тренирате мускулите си във фитнеса, както тренирате техниката си в залата? Опитът и практиката ми подсказват, че най-вероятно не отделяте време за психиката си. А мозъкът ни, умът ни, може да бъде тренират по същия начин, по който тренираме физически тялото си и техниката си.

Готови ли сте да отделети, да започнете, само с по 1-2 минути на ден за ментална подготовка?

Наръчника за спортисти – Как да се справите с блокирането преди състезание – ще ви даде нужните знания и техники, с които да започнете да тренирате ума си. Въпросът е дали сте готови да се отличите от конкурентите си и да отделите само по няколко минути на ден за ментална подготовка?

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *