Източник: Tenniscompanion

Защо изборът на кордаж е толкова важен

Много тенис любители прекарват дълго време в проучвания каква ракета да си вземат, без да имат претенции към кордажа. Всъщност кордажът е частта, която осъществява контакт с топката, а не самата ракета. Именно затова е много важно да му отделим специално внимание.

Имах нужда лично да се убедя в това. Наскоро си дадох ракетата за пренаплитане. С новия кордаж играх два пъти, като единият път топките бяха влажни и тежки, кортът – мокър, а другият – аз не бях в кондиция. Фактори, на които отдадох това, че нещата никак не ми се получаваха.

Тези дни имах сесия с тренера ми – времето беше слънчево и приятно. Използвах две ракети с коренно различно наплитане. С нейната ракета ударите ми се получаваха с лекота – силни, дълбоки и точни, а с моята – ми коставаха много усилия и влизаха плитки и слаби. Разбира се, разликата в ракетите оказва голямо влияние, това е неоспоримо. Но кордажът също е не по-малко важен елемент, който много хора пренебрегват, включително и аз досега.

Това беше и моментът, в който след 2 години игра на тенис, реших да се поинтересувам подробно за наплитането на ракети. Както се казва – по-добре късно, отколкото никога.

Какво означават килограмите или напрежението, на които се наплита тенис ракетата

Напрежението или казано по друг начин – килограмите, на които се наплита ракетата, се отнася до това колко плътно е нанизана кордата и колко силно е натегната. Това важи както за хоризонталните, така и за вертикалните редове. Стандартно кордата се наплита между 20 и 28 кг.  

  • По-малкото килограми (по-слабо натягане на кордата) дават повече сила и дъбочина при удар. Дават и повече комфорт, защото намаляват твърдостта на кордата и вибрациите в ръката.
  • Повечето килограми (по-силно натягане на кордата) дават повече контрол, за сметка на сила и комфорт. Необходими са повече усилия при удар, което натоварва допълнително ръката.

Дебелината на кордата също е от значение.

  • По-тънката корда осигурява повече сила/мощ и спин на топката. По-бързо се износва и е необходима по-честа смяна.
  • По-дебелата корда осигурява повече контрол и издръжливост. Не изисква толкова честа смяна.
Какво означават килограмите или напрежението, на което се наплита ракетата

Видове тенис кордажи

Разбира се, видът корда също е от голямо значение. Има 3 основни вида кордажи:

  • Синтетични кордажи – това са най-евтините и най-често използвани кордажи. Направени са предимно от найлон и полиестер.
  • Естествени кордажи – животинските черва са най-еластичния и скъп кордаж. Те дават комфорт, мощ и по-добро усещане към топката.
  • Хибридни кордажи – те се микс от няколко материала. Предлагат добра еластичност, с по-ниска издръжливост.

Повече информация за различните видове кордажи и категориите, по които са разпределени, може да откриете в Уикипедия.

Всяка ракета има препоръчителни мерки, на които да се наплита

На рамката на всяка ракета има препоръчителен диапозон, на които да се наплита. Имайте предвид, че ако натегнете кордажа повече от препоръчаното, е възможно да повредите ракетата, както и да анулирате гаранцията.

На какви килограми е подходящо да наплитате тенис ракетата си

Няма категоричен отговор на този въпрос, тъй като това е строго индивидуално. Имайте предвид, че ако използвате неподходящ за вас кордаж, увеличавате риска от травма в рамото или в лакътя. Изборът на кордаж зависи основно от два фактора – нивото ви на игра и физическата ви подготовка. Ето какво съветват специалисти:

  • Ако сте начинаещ, препоръчително е да започнете с по-мек кордаж около 21-22 кг. Това ще ви помогне да удряте с по-голяма сила и да усещате повече комфорт.
  • Ако сте средно напреднал, имате повече сила в раменния пояс и ръцете, подходящо е да наплитате ракетата си около 23-25 кг.
  • Ако сте напреднал, играете редовно и сте добре подготвен физически, спокойно може да опитате с по-силно натягане – 26-28 кг.

Напомняма ви, че при наплитане с повече килограми, както и при използване на по-дебела корда, усилията при удар значително се увеличават. Тоест, ако сте по-слаби физически, нямате достатъчно сила, не тренирате често, то по-натегнатия кордаж, определено не е подходящ за вас. Рискът от контузии при него се увеличава. Затова е хубаво да изберете по-мек, с по-тънка корда. Той ще ви позволи да генерирате повече мощ, с по-голяма лекота и по-малко усилия.

За да изберете на какви килограми да наплитате ракетата си, най-добре е да се консултирате с треньро. Другото, което ви съветвам да направите – е да пробвате различни ракети, с различно наплатане (на познати, приятели, треньори), за да усетите разликите и да прецените коя, и на какви килограми, най ви допада на стила игра. По снимки и приказки трудно ще изберете подходящ за вас кордаж и ракета. Както казах – всичко е много индивидуално и зависи от това към какво се стремите.

Колко често да сменяте кордажа на ракетата си

Стандартното правило гласи, че колкото пъти играете в седмицата тенис, толкова пъти е хубаво да сменяте кордажа в годината. Например, ако играете 2 пъти седмично, то трябва да пренаплитате ракетата си 2 пъти годишно.  

Друга препоръка е да сменяте кордажа на около 40 часа игра. Например, ако играете 3 пъти в седмица по 3 часа, то е добре да пренаплитате на всеки 40 часа игра.

На какви килограми играят звездите на тениса

Лично на мен ми беше много интересно на какви килограми се наплитат ракетите на най-добрите тенисисти в света. Трудно е да се каже със сигурност какво е натягането на ракетите им, но ето какво разбрах за тях.

Според информация от 2018 г., Федерер играе с около 27–25.5 кг. За наплитане на ракетата му се използва хибриден кордаж – естествен + синтетичен (Luxilon).

Серина Уилямс използва същия кордаж като Роджър. Килограмите, на които се наплитат нейните ракети, са около 28.5-29.5 кг. Както се вижда, тя използва много силно натягане, което й дава отличен контрол. Имайки предвид мощта на Серина, това не е изненадващо.

Надал играе с натягане около 25 кг. – и за късите, и за дългите редове на ракетата.

От тримата великани в тениса, Джокович играе с най-силно натягане – около 27-28 кг.

Ракетите на Григор се наплитат около 24-25 кг.

Разберете кои са 3-те най-често допускани грешки по време на игра от тенис любителите.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *