Методът на Ледения човек

Кой е Леденият човек

Възможно ли е човек да изкачи Килиманджаро за два дни само по къси панталонки? Да достигне височина от 7200 м. на връх Еверест отново по шорти и обувки? Да прекара два часа в ледено кубче? Да избяга маратон в пустинята без капка вода? Да, напълно възможно е! Тези рекорди са дело на холандския екстремен спортист Вим Хоф, по-известен като Ледения човек. Той споделя: “Това, на което съм способен аз, е способен всеки един човек!”. Вим Хоф вярва, че тялото ни няма лимити и потенциалът на човек е безграничен, стига да го повярваме.

Какво представялва методът на Ледения човек

Вим Хоф практикува излагане на студ и дихиталени упражнения още от 17-годишен. Когато губи съпругата си, която е страдала от депресия, споделя, че студът му е помогнал да преодолее болката. Тогава започва да развива метода, воден от желанието да помогне и на други хора. Редица са ползите от него както за психическото ни здраве, така и за физическото. Практиките укрепват имунната система, подобряват съня и настроението ни, редуцират стреса. Методът на Ледения човек съчетава в себе си три компонента:

  • Техника на дишане. Холандецът казва – “Дишай – това е най-важното действие, свързано с нашето съществуване!”
  • Постепенно излагане на студ.
  • Умствена нагласа.

Дихателна техника – ползи

Анна Грозданова – инструктор по метода на Ледения човек, споделя, че дихателните упражнения помагат да имаме повече енергия, балансират нервната ни система, намаляват стреса и помагат по-бързото възстановяване при физическо натоварване.

Голяма част от хората дишат предимно плитко – от гърдите. Плиткото дишане увеличава стреса. Не снабдява клетките с достатъчно кислород, което води до намаляване на капацитета на енергия, който тялото може да произвежда. Хубаво е човек да диша бавно и дълбоко – от диафрагмата.

Техника за дишане – Вим Хоф

Излагане на студ – ползи

Анна споделя, че ледените вани увеличават хормоните ни на щастие  – серотонин, окситоцин, допамин. Последният е хормонът на мотивацията, който е изключително важен при спортистите. Не познавам спортист, който да не се стреми към победата. Изследвания показват, че нивата на домапин се увеличават с 250% при взимане на ледена вана или иначе казано – мотивацията на човек се повишава многократно. Не случайно Новак Джокович е един от най-големите почитатели на метода на Ледения човек.

Източник: Instagram – Новак Джокович практикува методът на Ледения човек, Вим Хоф

Когато човек е подложен на интензивно физическо натоварване, мускулните влакна се накъсват, което причинява възпалителни процеси в тялото. Излагането на студ намалява тези процеси и спомага за по-бързото възстановяване при спортистите. Затова методът е често практикуван от професионалните атлети.  

Източник: Instagram – Григор Димитров – методът Вим Хоф, Източник: Instagram

Инструкторът продължава – Контрастните душове и излагането на студ подобряват цялостната цирколация на кръвта в организма ни. Засилват метаболизма и имунната ни система. Увеличава се броя на белите кръвни телца, които са нашите стражари в борбата с вирусите и инфекциите.

Любопитен факт, който научих от Анна е, че човек започва да усеща едно странно загряване, докато е в леда. Самият Вим Хоф казва: „Студът е вашият топъл приятел“. Лично аз имам опит с контрастните душове, все още не съм се престрашила да се потопя в ледена вана, но съм си го поставила като предизвикателство. Когато играех професионално баскетбол, редовно след тежък мач или тренировка, възстановявахме в сауната, като правихме задължително студени душове след нея.

Умствена нагласа – ключът към не/възможното

Анна Грозданова – инструктор по метода на Вим Хоф – Ледения човек

Умствената нагласа или майндсета както е модерно да се казва в днешно време, е ключът към отключване на безграничния потенциал, който всеки от нас притежава.

Анна разказва – За мен взимането на ледена вана е много важен инструмен, защото той ни помага да се справяме със стерса. По време на мачове напрежението е изключително голямо и когато ние се научим как да контролираме стреса, взимайки си ледена вана, това ни подготвя да се справим  в много по-тежки ситуаци. Умствената нагласа е ключова за успеха и реализацията на каквато и да е цел. Ако ти вярваш, че можеш да постигнеш дадено нещо, вероятността да го направиш е 99%. Практикуването на ледена вана, или на каквото и да е друго психическо или физическо предизвикателство, ни помага да развиваме тази умствена нагласа на победители – че може да се справим с всичко и че ние конторлираме съдбата си.

Препрочитайки последното изречение – настръхнах. Силно вярвам, че хората, които променят света, са тези, които притежават именно тази нагласа – на победители. Тези, които безрезервно, дори бих казала налудничево, вярват в себе си и имат куража да  прекрачат границите, които някой друг е поставил от страх.

Непримиримият дух и силната вяра на Анна довеждат метода на Вим Хоф в България

Анна Грозданова – семинар по метода на Ледения човек

Преди години, Анна преживява труден период и взима спонтанно решение да замине за Бали. Там прекарва година и половина. “Случайно” попада на метода на Вим Хоф, който веднага ѝ грабва вниманието. Анна споделя за себе си, че обича адреналина, харесва ѝ да се предизвиква и да се изкарва извън комфортната си зона.

Веднъж докоснала се до метода на Ледения човек и убедила се лично от ползите му, Анна решава да го разпространи и в България. Пише мейл до Вим Хоф и организацията му – без отговор, пише втори мейл – отново няма отговор. Тук искам да вметна, че по мои наблюдения над 90% от хората биха се отказали още на първото съобщение. Но не и Анна! Пише трети мейл, на който ѝ отговарят, организира си онлайн среща и останалото е история.

Благодарение на вярата ѝ, всеки един от нас може да се докосне до метода на Ледения човек, да се извади от комфортната си зона и да изследва личните си граници. Анна Грозданова е сертифициран Вим Хоф инструктор и организира семинари заедно с Барт Пронк, който е дясната ръка на холнадеца и преподавател в академията му.

Подходящ ли е за всеки методът на Ледения човек

Методът не се препоръчва за хора, страдащи от сърдечни заболявания, епилепсия, при бременост. Задължителна е консултация с лекар, когато е на лице сериозно заболяване, преди да се практикува метода на Ледения човек – Вим Хоф.

Анна споделя, че излагането на студ става поетапно. Акo нямате предишен опит, се препоръчва душовете постепенно да ги завършвате с по-студена вода. Това може да е дискомфортно в началото, но се опитайте да се отпуснете, да се съсредоточите върху дъха си и да го контролирате, докато постигнете балансиран и стабилен ритъм.

И не забравяйте – ако вярвате, че може да постигнете дадено нещо, вероятността да го направите е 99%. Лимитите са само в главата ни.

Разговор с Анна Грозданова – инструктор по метода на Ледения човек – Вим Хоф

Използвани източници:

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *