Кирил Райков

Кой е Кирил Райков

Кирил е човек отдал живота и сърцето си на спорта. Енергията, която притежава и излъчва, е толкова зареждаща, че може да вдъхнови и най-големия ленивец да стане от дивана и да се размърда.

Кирил е шампион на България и Норвегия по баскетбол. Завършва бакалавър специалност “Треньор по баскетбол” и магистър “Кондиционна подготовка”. Също така е сертифициран треньор по кондиционна подготовка и силови тренировки за отборни спортове към университета на ФК “Барселона”

Един от най-впечатляващите му успехи, поне за мен, е неизменното му участие, през последните години, като главен кондиционен теньор на баскетболния лагер за деца на “Найк” в САЩ. Кирил е имал привилегията да се докосне до най-добрите в света и да пренесе научено в България.

Благодарение на дългогодишния си опит като състезател и треньор по баскетбол, той създава международния камп Tha Jam Camp. Кирил е основател и на 2sportforlife. Това е една от най-бързо развиващите се спортни организации за индивидуални и групови тренировки на спортисти, деца и възрастни.

Каква е неговата мисия и как да се мотивираме да тренираме, разберете от разговара ни.

Разговорът ми с Кирил

Кирил Райков

Може ли да отличиш едно нещо, което научи от лагерите на „Найк“ в САЩ?

В Америка винаги научавам по нещо ново. Изминаха вече 10 години откакто стартирах. Там положих основата си, натрупах безценен опит и благодарение на това, успях да пренеса наученото и да създам свой международен баскетболен камп – The Jam Camp.

Разбира се, кампът е пречупен през моята призма и е целенасочен към физическата подготовка и техническите основи в баскетбола. Вече 4-та година идват деца и треньори от цял свят. Преди две години главният треньор на “Найк” беше в България като специален гост треньор.

Каква е мисията на 2sport4life?

Мисята на 2sport4life е да обединим хората към един по-активен и здравословен начин на живот. Най-важното е да има позитивна атмосфера, разбира се, положителни резултати, и по пътя да срещнем колкото се може повече хора с една обща мисия и философия – да бъдем здрави, активни и да се радваме на живота.

При нас идват всякакви хора – млади, възрастни, спортисти, не толкова активно спортуващи, българи от цял свят, чужденци. Искаме да създадем една общност, в която всеки да помага на другия.

Как да мотивираме днес децата да спортуват, след като има толкова други по-лесни изкушения?

Кирил Райков

За мен най-добрата мотивация е личният пример. И ние, като родители, трябва да даваме личен пример, за да може децата буквално да копират това, което правим.

Доказано е, че визуално, едно дете, много по-лесно възприема, отколкото вербално. Когато ние тренираме, даваме ясен пример на детето и най-естественото нещо е – то да ни копира.

Нашият син е на 4 години, да, говорим му, но личния пример е ключов. Това че сме активни, тренираме, грижим се за здравето и се храним пълноценно, това за мен е най-добрата мотивация, която може да накара децата да започнат да спортуват.

Коя е най-голямата грешка, която си допускал преди състезание?

Според мен всяка една грешка е поправима по време на състезание. Баскетболът не е индивидуален спорт и съотборниците ти винаги могат да те покрият в дадена ситуация.

Дори и психологически да имаш някаква предстартова треска, по време на самото състезание, минаваш на автопилот и общо взето там нямаш време да мислиш, а действаш. Това което си тренирал през годините, се прилага автоматично.

Какъв съвет би дал сега на 20-годишното си „Аз“?

Ако върна лентата назад и видя 20-годишния Кирил Райков, бих го ударил по рамото, казвайки му – “Браво! Продължавай в същия дух и не се отказвай.”

Защото пътят, който съм изминал, ми е помогнал с плюсовете и минусите, с паденията и възвишенията. Така че, каквито и съвети да дам, ако се опитам да променя житейския си път, няма да съм същия сега.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *