Ползи от тениса

Тенисът е комплексен спорт, който ще донесе редица преимущества за физическото и психическо здраве на вашето дете. Ако се чудите дали е подходяща активност за него, предоставям ви 9 супер ползи от играта, за да решите сами.

1. Развива и укрепва мускулатурата на цялото тяло

В играта на тенис участват мускулите на цялото тяло. Много добре се развиват раменният пояс и ръцете, които са в основата при ударите в този спорт. Мускулите на кръста и гърба също укрепват и стават по-силни, тъй като в тениса има немалко ротации и завъртания. Краката са в непрекъснато движение.

2. Подобрява значително координацията

Тенисът безспорно е една от водещите игри, която развива изключително добре координацията око-ръка. Не случайно в много други спортове тренират координацията на играчите именно като им подхвърлят тенис топка, която да уловят. Освен това, за да се получи хубав удар на корта, е необходим много добър синхрон между горната част на тялото и долната.

Предполагам и вие сте били впечатлени от примери, в които някой реагира светкавично на падаща от масата чаша, предмет на улицата или предотвратява инцидент на пътя за части от секундата. Тенисът определено може да помогне и на вашето дете да се сдобие с подобни свръхбързи реакции.

3. Подобрява концентрацията

В днешно време става все по-трудно да се концентрираме и да запазим фокуса си върху конкретен обект или действие. Наблюденията ми са, че неспособността на децата, а и не само, да се концентрират и да довършат нещо до край, се превръща в сериозен проблем. Тенисът увлича и изисква детето ви да бъде тук и сега, т.е. да е фокусирано изцяло върху това, което се случва на корта. По този начин то се научава да следи топката, да следи противника си, да следи резултата и т.н. Придобивайки навика да наблюдава за тези неща на корта, то ще започне да го прави несъзнателно и извън него.

4. Помага при проблеми със затлъстяване

На корта се изразходват много повече калории и се изгарят повече мазнини, отколкото при много други спортове. Тенисът е отличен вариант за справяне с излишните килограми.

5. Развива интелекта и подобрява тактическото мислене

На корта се изисква мозъкът да бъде постоянно буден и креативен. Играта е комбинация от планиране, стратегии и тактическо мислене. Доказано е също, че тенисът дава възможност на мозъка ни да се ремоделира, изграждайки нови нервни  връзки и пътища, които се развиват и адаптират през целия живот. Проучванията показват, че децата, които редовно играят тенис, се справят по-добре в академично и социално отношение от своите неиграещи връстници. Тази тенденция продължава и в зряла възраст.

9 ползи от тениса

6. Развива способност за разрешаване на проблеми

Тенисът ще помогне на детето ви да развие или да подобри способността си за разрешаване на проблеми. Както стана ясно в предната точка, играта предразполага към тактическо мислене, съставяне на план и ясна стратегия. На корта всичко се случва доста динамично. Детето ви няма много време да мисли, необходимо е да действа. По този начин се учи да взима бързи решения и да преодолява различни предизвикателства. Умение, което ще му помогне не само в играта на тенис.

7. Помага за справяне с агресията и стреса

Тенисът може да помогне на детето ви да се справи с негативните емоции по здравословен начин. Ако то проявава повече агресия, гняв, подложено е на по-засилен стрес, тенисът е идеален за справяне с тези емоции. Много психолози съветват да се практикуват спортове, в които има движение, наподобяващо удар, замах. По този начин се отпушва негативната енергия, която всички имаме необходимост да изкараме, без значение дали сме на 5 или на 55 години.

8. Развива и подобрява социалните умения

Днешното поколение деца може да са магьосници пред дигиталните екрани, но малко по-малко се превръщат във все по-непохватни лице в лице, когато става въпрос за разбирането на нечие поведение. Тенисът предоставя възможности за различни запознанства и създаване на нови приятелства. Намалява усещането за изолация в детето ви и развива социалните му умения.

9. Подобрява имунната система

Както стана ясно играта подобрява физическото и психическо здраве, което от своя страна води до по-силен имунитет и по-малко болести.

Тенис – “Спортът за цял живот”

Освен всички ползи, които тази игра оказва върху здравето, тя е и много забавна. Да прекарате време с детето си на корта, е чудесен начин да се позабавлявате заедно. Проучвания показват, че тенисът е един от най-добрите спортове, които да практикувате през целия си живот. Известен е като “Спортът за цял живот”.

Следваща статия – 5 съвета как да помогнете на детето си да се справи със загуба на състезание

Подобни публикации

Един коментар

  1. Искам да изкажа респектът си за тази прекрасна статия и да кажа от собствено наблюдение , че тя е вярна на 100% …
    Ясно е на всички , че от силен професионален спорт няма пълно здраве,… но кой за Бога иска олимпийци?
    Всички ние искаме децата ни да бъдат човеци, че с просто или прости хора, е пълно навсвкъде !
    Благодаря Теди Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *