5-те езика на мотивацията в спорта
5-те езика на мотивацията в спорта

Какво става с мотивацията след като претърпите провал? Ще направя една аналогия към любовта и ще задам същия въпрос по следния начин: Какво се случва с любовта след брака, или ако няма съюз, след като заживеете заедно?

Често, и в двата случая, резервоарът на мотивацията и любовта започват да се изпразват. Не тренирате със същия хъс и желание. А в семейния живот, става все по-трудно да се разбирате с партньора ви. Но защо се получава така?

За да отговоря на този въпрос по възможно най-категоричния и изчерпателен начин, ще направя първо препратка към любовта. Психолози са стигнали до заключението, че нуждата да се чувстваш обичан е първична човешка емоционална нужда. За любов бихме издържали всякакви трудности – ще преплуваме морета, ще изкачим планини и т.н. Голяма част от двойките, които се обичат, не се разбират, защото просто не говорят и не познават езиците на любовта.

Мария и Иван, които все се оплакват един от друг…

Всички имаме в живота си по една Мария, която се оплаква: “Той ме пренебрегва цял ден, мотае се с приятели до късно, а вечер когато се прибере, иска да скочи с мен в леглото – ненавиждам това.”

И съответно Иван, който вижда същата ситуация, но от другата страна на монетата: “Скъсвам си задника от работа, за да ѝ/им подсигуря всичко. Прибирам се вечер скапан, нося ѝ подаръци, а тя дори не ме иска.”

Не, Мария не е жена, която ненавижда секса. Тя е жена, която отчаяно моли за емоционална любов. А Иван не е секс манияк. Той моли за физическа близост. Но тогава защо се разминават и отдалечават един от друг?

Кои са 5-те езика на любовта

5-те езика на любовта – Гари Чапмън

Според психолога Гари Чапмън съществуват 5 езика на любовта.

Утвърждаващи думи

Вербалните комплименти или думите на похвалата са силен израз на любов. Ето няколко примера:

 • Обичам те.
 • Вярвам в теб. Ти можеш.
 • Гордея се с теб.
 • Благодаря ти, че се грижиш за мен. Ти си моят супергерой.
 • Благодаря ти за божествената вечеря. Никой не готви по-вуксно от теб.
 • Изглеждаш невереоятно в този костюм.
 • Нустоима си в тази рокля.
 • Справи се блестящо. Ти си най-добрият/ата.
Физическо докосване

Замисляли ли сте се, че почти инстинктивно във време на криза се прегръщаме. Това е така, защото физическото докосване е мощно средство за изразяване на любов. Докосването на ръце, прегръдките, целувките и сексуалната близост са начини да изразим любовта си.

Пълноценно време  

Кога за последно вечеряхте или разговаряхте с партньора си двамата – без мобилни усторойства, без телевизор за фон, без да правите междувременно още 100 неща? Предполагам, разбрахте в какво се изразява идеята на този език на любовта.

Подаръци

Подаръците са друг начин за изразяване на любов. И тук не става въпрос само за материални подаръци. Има жени, които ще се зарадват много повече на камъче във формата на сърце, което сте ѝ намерили, отколкото на гривна с диаманти. Както и мъже, които ще оценят фенерче, пред златен часовник. Подарък-изненада може да бъде листче с надпис “Усмихнат ден” до чашата кафе.

Помагане

Помагането е още един начин за показване на любов. Какво ще рече помагане? Давам ви няколко примера:

 • Изхвърляне на боклука.
 • Пазаруване в супермаркет.
 • Пускане на прахосмукачка.
 • Смяна на крушка.
 • Измиване на колата.

Но къде изчезва любовта след като заживеете заедно

Когато сме влюбени се активират и 5-те езика на любовта. След като премине ефектът на “пеперудите в стомаха” – това се променя. Според д-р Чапмън човек има 2 водещи езика. Като често те не съвпадат с тези на партньора. И точно тук се крие причина за „изчезването“ на любовта. Обикновено изразяваме обичта си по начин, по който бихме искали да я получим. Правим това, което се отнася за нас самите.

Да се върнем на Мария и Иван, за да илюстрирам по-добре какво имам предвид.

Спомняте си, че Иван редовно прави подаръци на Мария, нали? Но нейните два водещи езика на любовта са – пълноценно време и помагане. Сега, представете си, че Иван след като се прибере ѝ отдели 30 минути само за нея (без телевизор и телефон), в които да си поговорят и да вечерят. След което ѝ помогне да оправят масата. Какво мислите, че ще се случи с Мария? Ами тя ще засияе и ще се почувства обичана и ценена.

Ами Иван, кои са неговите два водещи езика? Да си представим, че това са подаръци и физическото докосване. Защо той прави често подаръци на Мария, а тя не ги оценява? Много просто – защото подаръците са един от езиците на Иван и той смята, че Мария така ще се чувста обичана и специална. Но както стана ясно нейните водещи езици са пълноценно време и помагане. Сега си представете, че Мария е приготвила любимия десерт на Иван, за да го изненада. Какво би се случило? И двамата ще бъдат удовлетворени и ще се чувстват обичани. Резервоарите им ще са заредени с любов и вечерта по всяка вероятност ще завърши с щастлив край, както е модерно да се казва.

Когато партньорът ви говори на вашите езици на любовта, вие ще полетите – ще се чувствате обичан, желан и щастлив. Същото е с мотивацията в спорта. Когато вие знаете как да мотивирате спортиста, той е способен на изключителни, често неподозирани, постижения.

Видове мотивация в спорта

Видове мотивация в спорта

Преди да видим 5-те езика на мотивацията в спорта, искам да уточния, че мотивацията бива:

 • Вътрешна – желанието да постигнете или да направите нещо, идва вътре от вас. Правите го заради самия себе си. Това ви носи радост и удовлетворение.
 • Външна – тя бива няколко вида, но най-общо казано – предприемате действие, повлияни от външна намеса. Тази външна намеса може да бъде – вина, слава, пари, заплаха, наказание и др.

Всички ние се мотивираме както от вътрешни фактори, така и от външни. Великите спортисти притежават силна вътрешна мотивация. Разбира се, има и изключения. Но дори и със силна вътрешна мотивация, понякога човек има нужда от външно рамо. Затова в следващите редове ще разгледам именно външната мотивация в спорта и 5-те й езика.

Независимо дали става въпрос за треньор, родител, партньор или приятел, вашата намеса може да се окаже ключова за крайния резултат. Разбира се, най-същественото е да знаете кой или кои са 2-та водещи езика на човека, когото искате да мотивирате.

Искам да направя едно важно уточнение! Езиците на мотивацията са променливи. Същото може да се отнася и до езиците на любовта. Много зависи спортистът в какъв период от живота си се намира – какво преживява, какво влияние оказва външната среда върху него и т.н. Вашата роля е да разберете какво го мотивира на този етап от развитието му.

5-те езика на мотивацията в спорта

Провокация

Провокацията са използван инструмент за мотивация на спортисти. Имах един треньор по баскетбол, който постоянно ме провокираше с „случайно“ изпуснати коментари за други играчи и често бе недоволен от мен. По онова време не разбирах защо се държи така. Години по-късно ми обясни, че виждал много потенциал и силно вярвал в мен. Има спортисти, които се мотивират от изрази като:

 • С тази игра, ще те разбият. По-добре не излизай на корта/игрището.
 • Този е много по-добър от теб. Тренирал е доста усилено и всички го виждат като фаворит.
 • Това не го можеш толкова добре, колкото го изпълнява X играча.

Ефектът от подобни фрази, е, че засилват гнева. Онази спортна злоба, която е полезна и кара атлетите да се ядосат, за да покажат най-доброто, на което са способни.

Утвърждаващи или надъхващи думи

Утвърждаващите или надъхващи думи са един от най-мощните начини да се мотивират спортисти.

Най-голямата мечта на Лианда Кейв (британска триатлонистка) е да спечели Световния шампионат “Айръмен”.  Тя е постигнала невероятни успехи на къси дистанции, но първите и няколко участия в най-трудното състезание, са пълен провал. Решава да смени треньора си. Още при първия им разговор, новата й треньорка – Сили Линдли ѝ казва: “Вярвам, че можеш да спечелиш “Айрънмен”. Две години след съвместната им работа, Лианда печели известната надпревара. В едно интервю, тя споделя: “Сири насърчаваше увереността да бликне от мен.”

Както в любовта, така и в спорта едно – “Вярвам в теб. Ти можеш!”, е способно да извиси човек и да изкара неподозирани сили от него.

Ролята на мотивиращия е да разбере езика, който ще запали искрата в спортиста. Границата между това да вдъхновите някого и да го сринете, е много тънка. Ако вие мотивирате чрез провокация човек, който има нужда от нахъсващи думи в този момент, то вероятността да го закопаете, е доста голяма.

Много често съм чувала треньори, които използват критиката, да обясняват как техни състезатели нямали психика, защото не можели да разгърнат потенциала си. Може би проблемът не е в психиката, а в начина на мотивиране.

Пълноценно време

Качественото време, прекарано със спортиста е друг от езиците на мотивация. Време, в което:

 • Да анализирате представянето на играча или противниците.
 • Да обсъдите по-слабите звена и как да ги подобрите.
 • Да направите стратегия за следващите няколко месеца/турнири.
 • Да поговорите преди важен мач и да дадете ясни насоки.
 • Да изгледате заедно състезание/мач, на който не участвате, с цел разузнаване.
 • Да прекарате време в разтоварващо занимание, което да свали напрежението от играча.
Физическо докосване

В езика на мотивацията, физическото докосване се изразява в потупване по рамото, пляскане на ръка, удряне на тяло в тяло, прегръдка. Обикновено между треньор-състезател се изгражда една, така да я наречем, здраволсловна дистанция. Разбира се, много зависи спортът дали е индивидуален или колективен, както и от характера на участниците от двете страни.

Наскоро гледах видео как Григор Димитров се прегърна с треньора си Данте Ботини, докато загряваше за поредния си мач.  

Физическият контакт не е за подценяване. В труден момент, едно просто подаване на ръка или потупване по рамото, може да окуражи и вдъхнови състезателя.

Награда

Наградата също е един от начините да се мотивират спортисти. Този похват оказва мощно въздействие, защото в него има и голяма доза забава.

Ето пример от баскетбола. Ако играч вкара 10 поредни коша – ще спаси отбора си от последното упражнение за бягане.

По време на оспорван мач, треньорът може да каже на състезателя, че ако успее да победи, ще го пусне след това 3 дни почивка, за да прекара време с любимия си човек.

Разгърнете въображението си и бъдете креативни, използвайки този език на мотивация в спорта.

Връзката треньор-състезател

Източник: Etsuo Hara/Getty Images

Мотивацията, подобно на добрата психическа форма, има различни разновидности. Няма такова нещо като универсален начин за мотивиране на спортисти. Всеки е неповторим като индивидуалност. Връзката между треньор-състезател (мотивиращ-мотивиран) е фундаментална за развитието на атлета. Устойчивата и работеща връзка е тази, която намира правилния език между двамата. А той винаги е пряко насочен към конкретната нужда на спортиста. Всички знаем не един или два примера, в които знаменити треньори и състезатели прекратяват съвместна работа, заради неспособността си да се свържат пълноценно по пътя към целта.

Използвани източници:

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *