Какво е quiz?

„Quiz“ и останалите чуждици, които завладяват езика ни

Може да ме сметнете за старомодна, но определено не си падам по чуждиците, които последните години завладяват езика ни. “Експириънса”, който имам от корпоративния свят и не само, разбирайте опита, показва, че е много “по-куул”, т.е. готино, да говориш така, отколкото да използваш българските думи.

Забелязвам тази тенденция и в света на спорта. Аз съм спортен психолог и бивш професионален състезател по баскетбол. Ако се чудите с какво се занимава спортния психолог, може да разберете повече от видеото.

Ролята на спортния психолог

Немалка част от спортистите, с които работя ми споделят, че им е по-лесно да използват определени думи на английски език, отколкото на български, точно както е с „експириъса“ или „game day“ – състезател ден. За съжаление или не, в ежедневието ни навлизат все повече чуждици.

Любопитството ми към думата „quiz“ се роди, благодарение на спортните куизове, в които участвам от време на време. Между-другото те са отличен начин за спортистите да се разтоварят и да свалят напрежението преди състезание.

Куиз значение

Откъде идва етимологията на думата „quiz“, какво означава и кой е най-подходящият еквивалент на български.

Най-ранните сведения за упортебата на думага “quiz” датират от 1780 г.
Eтимологията ѝ е нейзвестна, но се предполага, че произхожда от студентски жаргон. Първоначалното ѝ значение е на “странен, ексцентричен човек”. Коренът е запазен в думата “quizical”, която се използва в днешния английски език, и означава “причудлив”, “екстравагантен”. На по-късен етап, около средата на 19-ти век, “quiz” придобива значението, което има и днес – изпит, тест.

Quizzical – екстравагантен

Легенда за думата „Quiz“

Съществува интересна легенда за произхода на думата “quiz”. През 1791 г. собственик на театър в Дъблин на име Ричард Дейли се обзалага, че може да въведе нова дума в езика. Любопитното в залога е, че ще успее да го направи само за 24 ч.

След една от постановките в театъра му, той раздава на зрителите листчета, на които е написана думата “quiz”. Също така наема деца, които да напишат новата дума по стените в и около града. Така в рамките на 24 ч. гражданите в Дъблин говорили за новата дума. Тъй като никой от тях не знаел какво означава, всички си мислили, че това е някакъв тест.

За съжаление липсват доказателства в подкрепа на тази интригуваща история. Затова тя си остава само легенда. Но дори и така, историята е впечатляваща, и дори бих казала – поучителна.

*Източник: Wikipedia

„Quiz“ значение в наши дни

В наши дни думата “quiz” се използва за игра, която включва въпроси за време. Куизът е доста добре развит в световен мащаб. Може да се играе индивидуално или в отбори. У нас тази игра е по-позната като “викторина”. Викторината може да бъде на различни теми – спорт, история, кино, книги, обща култура и т.н.

Едно е сигурно – куизът кара сивото ни вещество да се размърда. В комбинация с това, че може да се играе в отбор, притежава състезателен характер и е забавен, го прави доста привлекателен за много хора. И както в началото на статията споменах, той е чудесен вариант за разпускане и сваляне на напрежение.

Обикновено спортистите преди състезание са напрегнати и мислят какво може да се обърка, какво трябва или не трябва да правят и т.н. Обикновено подобни мисли не водят до нищо добро. Ето нещо любопитно, което споделя психологът и писател Даниел Голман:

Изследванията на мозъка са установили, че щом спортистите започнат да умуват върху техниката си преди и по време на състезание, това е сигурна рецепта за провал. 

В Наръчника за спортисти – Как да се справите с блокирането преди състезание – ще научите ефективни техники за овладяване на стреса в напрегнати ситуации. Той е мощен инструмент, който помага на атлети (любители и професионалисти) да си осигурят нечестно предимство пред конкурентите и да се отличат от тях.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *