Какво е quiz?

„Quiz“ и останалите чуждици, които завладяват езика ни

Може да ме сметнете за старомодна, но определено не си падам по чуждиците, които последните години завладяват езика ни. “Експириънса”, който имам от корпоративния свят и не само, разбирайте опита, показва, че е много “по-куул”, т.е. готино, да говориш така, отколкото да използваш българските думи.

Старая се, когато говоря на родния си език, да ползвам само него. Но признавам, чe невинаги ми се получава. Поради тази причина, когато ми дойде идеята да организирам тенис куиз, исках да разбера етимологията на думата. Откъде идва, какво означава и кой е най-подходящият еквивалент на български.

Куиз значение

Най-ранните сведения за упортебата на думага “quiz” датират от 1780 г.
Eтимологията ѝ е нейзвестна, но се предполага, че произхожда от студентски жаргон.

Първоначалното й значение е на “странен, ексцентричен човек”. Коренът е запазен в думата “quizical”, която се използва в днешния английски език, и означава “причудлив”, “екстравагантен”.

На по-късен етап, около средата на 19-ти век, “quiz” придобива значението, което има и днес – изпит, тест.

Quizzical – екстравагантен

Легенда за думата „Quiz“

Съществува интересна легенда за произхода на думата “quiz”. През 1791 г. собственик на театър в Дъблин на име Ричард Дейли се обзалага, че може да въведе нова дума в езика. Любопитното в залога е, че ще успее да го направи само за 24 ч.

След една от постановките в театъра му, той раздава на зрителите листчета, на които е написана думата “quiz”. Също така наема деца, които да напишат новата дума по стените в и около града. Така в рамките на 24 ч. гражданите в Дъблин говорили за новата дума. Тъй като никой от тях не знаел какво означава, всички си мислили, че това е някакъв тест.

За съжаление липсват доказателства в подкрепа на тази интригуваща история. Затова тя си остава само легенда. Но дори и така, историята е впечатляваща, и дори бих казала – поучителна.

*Източник: Wikipedia

„Quiz“ значение в наши дни

В наши дни думата “quiz” се използва за игра, която включва въпроси за време. Куизът е доста добре развит в световен мащаб. Може да се играе индивидуално или в отбори. У нас тази игра е по-позната като “викторина”. Викторината може да бъде на различни теми – спорт, история, кино, книги, обща култура и т.н.

Едно е сигурно – куизът кара сивото ни вещество да се размърда. В комбинация с това, че може да се играе в отбор, притежава състезателен характер и е забавен, го прави доста привлекателен за много хора.

Тенис куиз с ТениСтраст
Тенис куиз с ТениСтраст

Вдъхновена от любовта си към тениса, и генерално към спорта, реших да организирам спортни тенис викторини. Повече за тях може да разберете тук.

Тенис куизите са състезание, забавление, развлечение. Научаваме по нещо ново, запознаваме се с други Тенисвантюристи и обсъждаме всичко свързано с любимия спорт… и не само. Една малка част от куиза ще включва въпроси и за всички останали спортове. Все пак, спортният свят винаги е бил огромна част от мен.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *